Alt om Japansk Mirin

Alt om Japansk Mirin

Du har sikkert nydt smagen af Japansk Mirin uden selv at vide det. Denne japanske risvin er en vigtig ingrediens i mange populære retter, såsom ramen og teriyaki. I denne artikel vil vi forklare alt om Japansk Mirin og ideer omkring hvad det kan bruges til.

Mirin har en sød smag, men også bidrager, hvad der kaldes “Umami” en relativt ny mad-smag kategori, der forklarer en noget ubeskrivelig karakteristisk, som når der er en vis rigdom til maden.

Læs også: En Nybegynder Guide til Japanske Whisky

Selv om det ligner sake (også en risvin) har Mirin et lavere alkoholindhold og en højere koncentration af sukker. Det er lækkert i kombination med sojasauce og er en vigtig ingrediens i marinader og saucer samt bouillon.

Hvad er Japansk Mirin

Mirin er en japansk krydderier, der indeholder omkring 14 procent alkohol. For at lave Mirin, kræves det dampet glutinous ris (Mochi-GOME), kultiveret ris (kome-Koji), og destilleret alkoholiske drik (Shochu) blandes og fermenteres i omkring to måneder. Mirin produceret på denne måde kaldes Hon-Mirin, som skelner sig fra Mirin-stil krydderier (Mirin-Fu chomiryo), der er lavet til at ligne smagen af Mirin. Du kan se disse som mærket Aji-Mirin, som oversætter til “smager som Mirin” disse Mirin-stil krydderier indeholder mindre end 1 procent alkohol, og de er som regel billigere end Hon-Mirin. Velkendte mærker til Japansk Mirin er Takara og Mitsukan; en populær Aji-Mirin sælges i supermarkeder er Kikkoman.

Karakteristik af Japansk Mirin

Japansk Mirin er en klar, gylden-farvet væske. Det tilføjer en mild sødme og dejlig aroma til mange japanske retter. Sødme er afledt af fermenteringsprocessen, hvor risstivelse omdannes til sukker. Alkoholen i Mirin hjælper med at maskere lugten af fisk og skaldyr, hvilket gør det til en ideel ingrediens at inkludere i disse retter. Det tilføjer også en pæn glans til hvad det er blandet med.

Pure Japansk Mirin er ikke altid let tilgængelig i din lokale købmand, men du bør være i stand til at finde en flaske af en Mirin-stil krydderier, hvilket betyder, at det har nogle sødestoffer tilføjet til opskriften. En typisk flaske Mirin-Fu Chomiryo eller Aji-Mirin indeholder glukosesirup, vand, alkohol, ris, majssirup, og salt.

Historien om Japansk Mirin

Brugen af Mirin siges at være blevet populær under borgerkrigens tid (1467 til 1603). Det blev oprindeligt nydt som en luksus-type spiritus, en blanding af søde risvin og søde klæbrig ris. Men på grund af den høje koncentration af sukker og gær, ville det nemt ødelægge. Så det blev derefter lavet som en destilleret vin til at forlænge sin holdbarhed, hvilket gør det til den klare væske, vi er bekendt med i dag, men med en meget højere alkoholindhold. Da det var lettere at opnå end sukker, Mirin blev hovedsageligt brugt som et sødestof i fødevarer. Til sidst, dog, risvin blev en stjerne ingrediens i japansk madlavning som en fælles krydderi i opskrifter.

Ris-vin vs. Ris-eddike

Let at forveksle, da de har en lignende udseende og er ofte ved siden af hinanden på købmand hylden, ris vin og ris eddike er forskellige fra hinanden og ikke udskiftelige i opskrifter. Riseddike er blevet gæret længere og tilføjer bakterier til at omdanne alkoholen til syre. Selv om sød, ris eddike er meget surt i modsætning til Mirin, er det bedst anvendt i marinader og salatdressinger, og ikke som en erstatning for risvin.

Erstatninger for Mirin

Mirin er en af de ingredienser, der virkelig ikke kan udskiftes i en opskrift; der er ikke noget, der replikerer sin unikke smag og kvaliteter. Men, hvis du ikke kan finde Mirin eller har brug for en sidste-øjebliks substitution, kan du bruge en kombination af sake og sukker til Mirin. Den grundlæggende ratio af sake og sukker til brug er 3 til 1, og en god guide er 1 spiseskefuld sake blandet med 1 teskefuld sukker er lig med 1 spiseskefuld Mirin. Du kan justere mængden af sukker, afhængigt af dine præferencer.

Madlavning med Mirin

japansk-mirin-til-madlavning

Selvom vi primært kender Mirin som en vigtig ingrediens i teriyaki sauce, kan det bruges på mange andre måder. Mirin er en del af traditionelle saucer såsom ponzu sauce og tentsuyu, tempura dypning sauce. Det er også brugt som en krydderi i japanske side retter som grønkål kobachi (krydret sauteed grønkål) og Kinpira renkon (braised Lotus root), både traditionelle Izakaya, eller små plader. Denne allestedsnærværende risvin er også til stede i mange hovedretter; Prøv Buta No kakuni, japansk Braiseret svinekød, eller Hibachi Yakitori (Kylling Kebab), en version af japansk Street Food.