Japansk Drikke Sake Og Risvin

8 gode og bedste tips når du drikker Sake

Sake er en japansk risvin, der fremstilles under en brygningsproces ved fermentering af ris, hvor stivelse omdannes til sukker og derefter til alkohol. Alkoholindholdet svinger generelt fra 14% til 16%, med undtagelse af “genshu”-variationen, som har et højere alkoholindhold på 18% til 20%. For reference, sake udtales som “SA-Keh” ikke “SA-Kee”. På japansk, udtrykket “sake” refererer til alle alkoholholdige drikkevarer, ikke bare sake, som vi kender det. Endelig, på japansk, “nihonshu” refererer faktisk til japansk risvin, eller drikke sake som vi kender det i Vesten.

Se også: Historien om Japansk Sake

Hvad er de forskellige typer? 

Madlavnings Sake Risvin

Selv om de fleste sake er bestilt som “hot ” eller “kølet “, er der faktisk mange forskellige typer til rådighed.

  • Amazake – Dette er en traditionel, sød, lav-alkohol sake.
  • Genshu – Dette er ufortyndet sake, har ingen tilsat vand med et alkoholindhold mellem 18% til 20%. De fleste er fortyndet med vand for at bringe alkoholindholdet til 14% til 16%.
  • Jizake – Dette refererer til regionale, eller lokalt mikro-brygget sake.
  • Koshu – Dette er sake, der har været i alderen, så det har en sød næsten honning-lignende smag med en gul nuance.
  • Kuroshu – Dette er sake lavet af brune ris, eller upoleret ris og dens smag tættere ligner kinesisk risvin.
  • Muroka – Dette er en ufiltreret sake, der er klar i farve og har tendens til at have en stærkere smag og aroma over filtreret, fordi filtrering tendens til at fortynde både smag og aroma.
  • Namazake – Dette er en upasteret sake, som kræver køling til opbevaring.
  • Nigorizake eller Nigori sake – Dette er populært tilbydes på japanske restauranter i Vesten som en kølet, og er en uklar sake, der er ufiltreret med undtagelse af mesh, som bruges til løst at adskille starteren mash. Der er stadig en hel del af sediment i den færdige sake, så det er ofte rystet før servering.
  • Shiboritate – Dette refererer til sake, der ikke er blevet modnet de traditionelle 9 til 12 måneder som andre. Derfor er denne tendens til at være mere sur.
  • Taruzake – Dette er en aldrende sake, der er lagret i træ fade eller tønder. Det har en tendens til at have en stærk træ-lignende smag på grund af indflydelsen af træfade. Taruzake bruges ofte ved ceremonielle begivenheder såsom indvielser og events.
  • Teiseihakushu – Dette er en specialitet drikke sake med en stærkere ris smag. Det er produceret ved polering ris kerner langt mindre end når ris er poleret for traditionel drikke sake. Med andre ord, det har en høj ris polering ratio.

Hvordan adskiller drikke Sake og madlavning risvin sig? 

Sake og risvin der bruges til madlavning (omtales som madlavning sake) er begge produceret på samme måde. Med den undtagelse, at madlavning versionen tendens til at bruge ris, der har en højere polering ratio, eller en der er poleret mindre, så det har en dristigere ris smag. Madlavning sake har ofte et lavere alkoholindhold, og det har den ekstra ingrediens af salt.

Mens både drikke sake og madlavning sake kan bruges som en ingrediens til madlavning, anbefaler vi at bruge en med en anstændig kvalitet smag (med andre ord simpelthen ikke bruge den billigste drikke sake), så det giver en god smag til maden.

Hvornår skal man drikke Sake?

Drikke Sake I Japan

At drikke sake er ofte nydt under appetitvækkere, eller Izakaya (tapas) spisning. Man drikker det som man ville med en rødvin til lette appetitvækkere såsom sashimi (rå fisk). Det er ikke ofte nydt som en del af et stort måltid; men i Danmark, er det ofte nydt på samme måde som rødvin, der er parret med fødevarer.

At drikke sake er stadig forbundet med ceremoniske eller formelle lejligheder såsom bryllupper, og store festlige begivenheder. Ved bryllupper, er en sake ceremoni ofte symboliserer enhed af to familier.

Moderne drikkevarer indarbejder ofte japansk sake som en ingrediens i blandede cocktails, for eksempel, zake-tini, zake mojito, svadka, zake-gimlet, og mange andre.

Hvad er Sake serveret i? 

Japansk sake er typisk solgt i flasker, men det hældes i mindre koppe kendt som “tokkuri”. Andre stilarter af drikkekoppe omfatter den populære trækasse, kendt på japansk som “Masu”. En anden populær kop, som faktisk ligner en flad tallerken, er ofte brugt i mere formelle ceremonier såsom bryllupper, eller som en del af en multi-retters fest, “sakazuki”.

Hvordan er drikke Sake serveret?

Sake kan serveres enten varmt, koldt eller ved stuetemperatur (“Joon”). Dette afhænger normalt af drikkeren præference, den type der nydes og sæsonen. Ofte, hot sake (“atsukan”) foretrækkes under koldere vejr, og kølet sake (“reishu”) foretrækkes i varmere vejr. Tricks af bar handel omfatter servering ældre eller lavere kvalitet sake varmt, for at maskere smagen. Typisk, høj kvalitet sake serveres ved stuetemperatur.

Japanske Drinks

For at forberede den varme sake hældes den først i en kop, hvorefter tokkurien anbringes med varmt vand. Den ideelle temperatur for den varme sake er ca. 50 grader celsius. Den ideelle temperatur for kølet er 10 grader celsius.

Hvad er den traditionelle hælde etikette for at drikke sake?

Sake hælde etikette har mange nuancer, som man skal være opmærksom på i Japan.

  • Hæld altid for andre, men fyld ikke din egen kop. Det er bedst at tillade en anden at hælde og fylde din kop for dig, selv om du var den, der hældte for alle andre i din fest.
  • Generelt, når man hælder sake for andre, skal man sørger for at placere to hænder på flasken, uanset hvor lille det er. Hvis en eller anden grund kun én hånd er på flasken, skal du sørge for at placere din frie hånd på armen, der hælder til at vise respekt.
  • På den modtagende ende, bør man vugge den lille ochaku kop i håndfladen af den ene hånd, og forsigtigt hvile fingrene af den frie hånd på siden af koppen. Koppen løftes derefter en anelse mod hælderen. Igen, dette viser respekt.
  • Hvis du skal til at drikke sake i en arbejds-eller forretningsrelateret funktion, være opmærksom på anciennitet og status, når du hælder. Når du hælder for en kollega, der har højere niveau status, sørg for at bruge to-hånds teknik som nævnt ovenfor. Hvis du hælder sake for en person, der er din junior eller lavere niveau status, kan kun én hånd bruges til at holde flasken og hælde. Tilsvarende, hvis modtageren er af højere status, deres ochaku kop kan holdes med kun én hånd. Men hvis hælderen er af højere status, skal modtageren vugge deres ochaku kop ved hjælp af to hånds teknik som beskrevet ovenfor.
  • Hvis du drikker sake blandt venner og situationen er uformel, er det ikke ualmindeligt for en-hånds hældning (især blandt et selskab mellem mænd), og holde ochaku kop med den ene hånd, men altid huske at løfte koppen fra bordet og holde den mod hælderen.

Se også: Praktisk viden om Risvin Sake du ikke vidste

Glem ikke at hæve din kop for en skål!

Uanset hvilken type alkohol (sake, øl, vin, spiritus) der nydes, er det ofte høfligt at vente på, at alle bliver serveret deres drinks og derefter til at hæve dit glas til en skål. Den traditionelle japanske term for “skål” er “kanpai” Ochako sake kopper er rejst og forsigtigt rørt sammen.

I en forretningssituation, være opmærksom på anciennitet og status, fordi den lavere status medarbejder skal sørge for at hans eller hendes kop rammer lidt længere nede når man skåler.