Sushi Ekspert

Bliv sushi ekspert på 20 minutter

For små 15 år siden var der meget få af Danmarks madelskende befolkning, der ville tænke på at gå ud på en japansk type restaurant, hvilket Danmark nu er fyldt med. Dette skyldes, at der kun var nogle få japanske restauranter, man kunne gå til, plus det faktum, at sushi og andre japanske fødevarer stadig var temmelig nye i regionen, og det samme var navnene på de retter og udtryk, der bliver brugt som en sushi ekspert ville beskrive dem.

Efterhånden som sushi og japansk mad generelt blev mere og mere populær blandt spisestederne, begyndte sushi-trenden at udvikle sig og skabe fart. Danmarks gæstfrihed sektor begyndte at imødekomme dette nye behov, der førte til en tilstrømning af sushi og japanske restauranter dukkede op i hele landet. Med disse restauranter og dette køkken kom et helt nyt sprog.

Ægte sushi-elskere vil nu være i stand til at bestille deres måltid ved hjælp af de rigtige japanske udtryk, selvom nogle ord bliver fortolket og brugt ud fra deres oprindelige kontekst. For dem, der endnu ikke opdager den fantastiske verden af ​​sushi og andre japanske køkkener, kan dette være ret forvirrende. Så vi har udarbejdet denne liste over udtryk, der vil gøre det meget lettere for både nybegynnere og sushi-elskere.

Lær de 30 sushi ord og bliv Sushi Ekspert!

Sushi Ekspert – Begyndelsesniveau

Først vil vi begynde med nogle lettere og let genkendelse termer.

  • Sushi – Man behøver ikke være sushi ekspert for at vide hvad sushi er. Det blevet et udtryk, der bruges til at beskrive en hel del af det japanske køkken. Udtrykket kommer fra japanerne for ‘sur ris’. Det blev oprindeligt omtalt som en japansk ret, der bestod af små kugler, blokke eller ruller af eddike-flavored ris pyntet med grøntsager, skaldyr, fisk eller æg og serveret koldt. Sushi kan findes i en række sorter, hvor hver har sit eget navn. Selvom udtrykket sushi er det, folk tænker på, når du nævner japansk mad, er det kun en type japansk mad, og der er så mange flere. Læs denne artikel for at få flere oplysninger om andre japanske fødevarer.
  • Nigiri – Også kendt som Nigiri-zushi, er det udtryk, der gives til en bestemt type sushi, hvor blokke af ris, der er blandet med eddike, derefter toppes med tynde skiver af rå fisk. Udtrykket er hentet fra den japanske ‘Nigiri’, som betyder at gribe eller gribe fat, og traditionelt skal denne type sushi spises ved hjælp af fingrene, og forklarer således navnet. Fordi det først blev gjort populært i Tokyo (en gang kaldet Edo), er det også kendt for japanerne som Edo-stil sushi.
Sushi Ekspert Maki
  • Maki – Som også er kendt som Maki-zushi, er et andet udtryk, som selv de fleste begyndere sushiliefere ville have hørt før. Maki henviser til en type sushi, der rulles og består af en fyldning af rå fisk, skaldyr, æg eller grøntsager, rullet i ris og derefter pakket ind i tang, makisa eller bambusblad. Ordet Maki er japansk for ‘rulle’, og det betyder, at når ordet ‘maki’ vises i titlen på en ret, vil det blive rullet.
  • Temaki – Er som navnet antyder, et rullet stykke sushi. Temaki er dog ikke dit gennemsnitlige lille stykke rullet sushi, men disse er en større og ofte formet som en kegle. Udtrykket Temaki betyder ‘håndrulle’, og de spises traditionelt med dine hænder. Temaki fremstilles ved hjælp af en blanding af fyld, der kan indholde æg, fisk, skaldyr eller grøntsager og ris, der er indpakket i tang.
  • Nori – Er et sushi ekspert udtryk, som du måske aldrig har hørt før, men sandsynligvis har spist det hver gang du bestilte sushi. Nori er en standard på menuen for de fleste sushirestauranter i Danmark. Nori er navnet, der gives til den specielt tilberedte tang, der bruges til at pakke ris- og sushi-fyldningerne. Denne spiselige tang kan spises både frisk og tørret.
  • Sashimi – Forveksles ofte med Nigiri-zushi, da den ene teknisk set er en del af den anden. Dette udtryk bruges til at beskrive den autentiske og meget traditionelle japanske ret, der i det væsentlige er et tyndt skåret stykke rå fisk, der normalt spises på egen hånd med sojasovs eller wasabi til lidt mere varme. I de senere år er udtrykket blevet brugt til at henvise til tynde skiver af oksekød eller endda vegetabilske sashimi, som er blevet en del af den veganske sushi, den nye verden har at tilbyde.
  • Miso – Man behøver ikke være sushi ekspert for at kende denne japanske ingrediens. Miso er en anden regelmæssig i menuen på de japanske restauranter. Miso i sig selv er faktisk en type traditionel krydderier, der bruges i det japansk køkken. Krydderierne fremstilles ved gæring af sojabønner med koji og salt. Nogle gange bruges andre ingredienser så som ris eller tang. Den mere almindeligt kendte Miso-suppe fremstilles ved hjælp af blød miso-pasta, der derefter blandes til en traditionel japansk suppebestand. Denne suppe er en af ​​de mest almindelige supper i den japanske menu.
  • Tempura – Er blevet mere almindeligt i de senere år og er en ret fra traditionelt det japansk køkken, der består af skaldyr eller grøntsager, der er dybstegt i dej. Denne type madlavning blev introduceret til japanerne af portugiserne, der boede i Japan i det 16. århundrede.
  • Edamame – Er en standard på enhver sushi-menu med gode restauranter. Disse umodne sojabønner koges i saltet vand eller dampes, mens de stadig er i deres bælg. Edamame serveres som en starter.
  • Yakitori – Er et standard sushi ekspert udtryk, der på japansk grundlæggende oversætter til ‘grillet kylling’. Imidlertid kan Yakitori bruges til at henvise til en type japansk kebab, der serveres på bambusspyd, der kan omfatte de fleste dele af en kylling samt grøntsager og andet kød. Dette er et andet udtryk, der refererer til et specifikt emne, men også kan bruges til at beskrive alt der har med spyd at gøre.

Sushi Ekspert – Mellemklasse

Her er nogle af de mere komplekse japanske udtryk.

  • Agari – Er et sushi ekspert udtryk, der bruges til at beskrive en grøn te, som traditionelt serveres efter et sushi-måltid. Udtrykket har også været kendt for at blive brugt af kokken og serveringspersonalet, når en spisestue er ved at afslutte deres måltid.
Japansk-Te
  • Gari – Er en sushi ekspert udtryk som er til stede under de fleste sushimåltider af god kvalitet. Traditionelt bruges udtrykket til at henvise til den søde syltede sushi ingefær, der spises mellem retterne. Den søde syltede ingefær skives tyndt og bruges til at rense din gane og forberede den til din næste ret. Udtrykket kommer fra lyden, der laves, når du bider i et stykke crunchy frisk stykke ingefær.
  • Hikarimono – Dette sushi ekspert udtryk kommer fra det japanske ord ‘ting’, som er Mono og det japanske ord for ‘Sparkle’ eller ‘glans’, som er Hikari. Udtrykket henviser til enhver type fisk, der har en skinnende skala eller hud. Almindelige fisketyper, der benævnes Hikarimono, er Makrel og Stamsild.
  • Shari – Det er en anden almindelig ingediens i de fleste sushiretter, som mange mennesker ikke ville genkende med sit navn. Shari er det udtryk, der bruges til at henvise til den ris, der anvendes af sushi-kokke. Udtrykket har oprindelse i buddhismen, hvor det blev antaget at være hellig og stammer fra sanskrit-betegnelsen “Buddhas knogler”, da risen lignede fragmenter af knogler, der findes i Buddhas aske eller ‘busshari’.
  • Chirashi – Chirashi er et andet sushi ekspert begrep, der har gjort det til menuerne i de bedste sushirestauranter i verdenen. Udtrykket Chirashi, også kendt som ‘Chirashizushi’, henviser til en meget elsket og traditionel sushiret. Retten består af en blanding af forskellige ingredienser, der inkluderer blandet ris, fisk og grøntsager. Retten får sit navn fra udtrykket chirashi, som betyder ‘spredt’, da den originale ret blev serveret spredt.
  • Sabi – Det er simpelthen en forkortet form af ordet ‘Wasabi’ og henviser til den krydret grøn pasta der er berømt i det japanske køkken og især sushi. Et andet sushi ekspert udtryk, der bruges til Wasabi, er ‘Namida’, som fra japansk oversættes til at betyde ‘tårer’, som regel efter en persons første gang indtager for meget af den fyrige pasta.
  • Tartare – Er en sushi ekspert ret, der er blevet en favorit blandt japansk mad og sushi-elskere. Tartare er en skaldyrs- eller kødret, der normalt fremstilles med rå formalet kød, fisk eller skaldyr, der krydres, inden de formes til små kagelignende former. Denne store ret serveres ofte med friske grøntsager eller løg.
  • Ceviche – Der også er kendt som ‘cebiche’ eller ‘seviche’, er en ret, der mens den blev serveret på de japanske restauranter og sushibarer, begyndte i Latinamerika. Retten fremstilles ved hjælp af frisk rå fisk eller skaldyr, der er helbredet i saften af ​​en citrusfrugt (normalt citron), og derefter krydres den og smages med forskellige urter og krydderier. Ceviche er nu blevet en af ​​Japans yndlingsretter.
  • Tekka – Tekka er igen ikke noget, som du finder på alle sushimenuerne, uanset om du skal ud til dine yndlingssushirestauranter i Danmark, Helsingør eller i Humlebæk. En sushi ekspert ville beskrive Tekka maki som en type maki eller valset sushi, der består af et tyndvalset stykke sushi fyldt med rød tun. Det er rygtet om, at denne type sushi har fået sit navn fra hasardspil, hvor det var en populær fastfood. Disse spilhaller blev kaldt ‘tekkaba’.
  • Nikiri – Ikke forvekles med Nigiri. Er et sushi ekspert udtryk som findes i mange sushikøkkener i god kvalitet og større japanske restauranter. Det er en type meget let sojasovs, der bruges af sushikokken til at børste over toppen af ​​fisken. Ved at bruge mirin (risvinseddike) og sojasovs, der er kogt for at reducere, er kokken i stand til at tilføje en delikat smag til visse typer hvid fisk eller anden mild smagende fisk, der ville blive overmandet af sædvanlig sojasauppe.
  • Okonomiyaki – Det er et sushi ekspert udtryk, der bruges til at henvise til en japansk ret, der mere almindeligt findes i hjemmekøkkener end restauranter. Okonomiyaki er navnet, der gives til en type japansk pandekage. Disse pandekager er velsmagende og bruges til at skabe måltider ud af de resterende ingredienser.
  • Shabu Shabu – Shabu Shabu er en stor japansk ret og en, der beviser at det japanske køkken ikke handler om Sushi. Dette udtryk henviser til en traditionel form for japansk ret, der involverer at tage tynde strimler af kød og anbringe dem i en varm bouillon, indtil de er kogt. Udtrykket Shabu Shabu kommer fra lyden, som kødet laver, når du hvirver det rundt i den varme bouillon. Dette måltid serveres ofte til at blive delt ved et bord med en stor gryde med bouillon.
Sushi Ekspert Shabu Shabu
  • Yakisoba – Dette er en anden stor ret fra den japanske menu med gademad. Yakisoba er nudler, der stegt i en ofte tyk og sød sauce. Denne ret er fremstillet af en hvedenudel, der ligner ramen-nudler, og kan bestilles fra vores Maki Sushi restauranter.

Sushi Ekspert – Skspertniveau

Her er nogle af de ord som ikke engang en sushi ekspert ville vide om, og som næsten aldrig bruges her i Danmark.

  • Himono – Dette er ikke en ret, som du finder på enhver japansk restaurants menu eller i mange sushi-retter. Himono er en type soltørret fisk, der grilles og ofte serveres som en del af en hotel morgenmad i Japan. Denne gode smagende fisk har en sej struktur og en unik smag og betragtes som en delikatesse.
  • Tonkatsu – Tonkatsu er en fantastisk non-sushi-måltid fra den traditionelle japanske menu, som alle sushi eksperter burde vide om. Tonkatsu er det udtryk, der bruges til at henvise til en kotelet med svinekød, der blandet i dej og brødkrummer, derefter dybstegt. Denne lækre ret serveres normalt sammen med strimlet kål og naturligvis den berømte Tonkatsu-sauce, som er en sød japansk sauce, der ofte bruges til japansk madlavning.
  • Ikayaki – Ikayaki er bestemt en for skaldyrselskere derude. Denne traditionelle japanske ret er en hel blæksprutte, der grilles og skæres i ringe, inden den serveres med en side af mayonnaise. Ikayaki er en meget populær type gademad i det oprindelige Japan.
  • Debana – Det er en af ​​lækkerierne ved en autentisk japansk måltidoplevelse. Mens ‘Agari’ er det udtryk, der bruges til at beskrive den grønne te, der serveres efter et måltid, er ‘Debana’ den samme grønne te, der serveres i begyndelsen af ​​den.
  • Obizuke – Er et andet sushi ekspert ord, som du måske hører nu for første gang, men som du har set og spist før. I visse typer sushi toppes en blok af ris med et stykke fisk eller anden fyldning, der er bundet til risen ved hjælp af et stykke tang. Ordet ‘Obizuke’ betyder ‘bælte’.
  • Gyoku – Dette er en type sushi, der er begyndt at stige hurtigt i popularitet for nylig. Dette skyldes hovedsageligt det store antal vegetariske spisesteder, der nu favoriserer japansk mad og sushi i forhold til de fleste andre køkkener. Gyoku er det udtryk, der bruges til at beskrive sushi, der indeholder æggekage eller kogt æg.
  • Shiromi no sakana – Det er et sushi ekspert udtryk, som du ikke ofte vil høre, men er en god en til at imponere dine venner eller tjeneren på dit yndlingssushibar i Japan. Det er også et godt udtryk at afslutte vores liste med. Shiromi no sakana henviser til noget stykke sushi eller sashimi, der er hvid i farve eller tæt på hvidt. Udtrykket henviser til fødevarernes manglende farve.

Øvelse til Sushi Ekspert

Når det kommer til at prøve mad fra anden kultur som en sushi ekspert, hjælper det, hvis du er i stand til at udforske og finde ud af mere om dets indhold for at sikre, at de passer perfekt til din smag og diætkrav. Med denne liste håber vi, at du kan gøre netop det.

Du vil blive overrasket over, hvor meget sjovere din sushi-oplevelse bliver, nu hvor du ved, hvad du gik glip af, og hvordan du bestiller dem ved hjælp af deres oprindelige japanske navne. Men mange af de japanske retter, der er anført ovenfor, findes ikke blandt de mange sushi-menuer, der er tilgængelige i Helsingør og på tværs af Danmark eller endda i Europa. Dette har fået betingelserne til at være i en gråzone indtil nu.

Sushi Ekspert Toppede Maki Sushi

Hvis du efter at have læst dette, og nu leder efter din yndlings sushi eller enhver japansk ret, hvorfor ikke prøve det, du har lært i dag, ved at droppe ind på din nærmeste Maki Sushi-restaurant? Hvis ikke, kan du stadig vælge levering af online sushi i Danmark og Helsingør. Nu kan du også imponere med disse udtryk næste gang du besøger en af ​​vores butikker. Du kan også bestille din foretrukne Maki Sushi-ret online og lad os bringe nogle af de bedste sushi lige til din dør.