Japansk Mayonnaise

Den Japanske Mayonnaise og vestens, er der forskel mellem dem?

Hver så ofte mine øjne vil stoppe, transfixed på den danske Mayo, der har diskret taget sin plads på bagsiden af mit køleskab hylder. Havde det været måneder eller år siden jeg sidst havde brudt forseglingen på låget for at pløje en klat af dens tætte hvide gooey indhold? Det er ikke tilfældet i Japan med den japanske mayonnaise.

Mayonnaise, der ofte omtales som “Mayo”, har længe holdt sit højborg på køleskabets hylder i de fleste danske husstande. Når det kommer tid til at forberede det næste måltid, har det ofte været en fælles vane for de fleste af os at åbne køleskabets dør, scanne elementerne linet op på hylderne, mens du overvejer vores muligheder for den næste store måltid skabelse.

Den Japanske mayonnaise version

Japanerne har deres egen version af mayonnaise. Personligt har den japanske mayonnaise altid været den glemte krydderi på bagsiden af køleskabet; kun opfordret til at mindre end hyppige tun eller kylling salat sandwich. Lidt havde jeg vidst, at mayonnaise har været en hæftning af den japanske kost siden 1915.

Det første bevis på en krukke med den japanske mayonnaise sidder på en hylde i mayonnaise-museet i Tokyo.  Ved siden af det står en runde-bellied Kewpie dukke, den officielle maskot for Kewpie Mayo. ‘Kewpie’ var det første japanske mayo-mærke, som blev “officielt” lanceret i 1925.  Tro det eller ej, museets hjemmeside advarer om, at der er op til en to-måneders venteliste for at turnere Kewpie Bottle container-formet Museum.

Kewpie har været kongen af det Japanske Mayonnaise marked i næsten et århundrede.

Forhåbentlig dette hjælper dig med at forstå vigtigheden af den japanske mayonnaise til den japanske kulinariske kultur.  I Japan, dem, der er kendt for at regelmæssigt forkæle sig selv i denne ikke-så-sund/forbruge-i-moderation krydderi, omtales ofte som “maiyora” af venner og familie.

Mange lande hævder deres egen version af denne fedtet hvidt krydderi. Hver har deres egne variationer på den grundlæggende ingrediensliste, smag og tekstur, som de føler er den måde, at Mayo skal oprettes. Forskellen mellem japanske og danske mayo kommer ned til disse faktorer. Opskriften på mayo er ret enkel, men der er et par vitale ingredienser i den japanske mayo, der adskiller sig fra det danske ækvivalent.

Hvad er mayo lavet af?

Dansk mayo er normalt lavet af en soja-baseret vegetabilsk olie, der er blandet med vand, æg, destilleret eddike, salt og sukker. I modsætning hertil har japanske mayonnaise ikke noget vand tilsat.  De bruger æble eller ris eddike i stedet for destilleret eddike, og de tilføjer kun æggeblommer snarere end hele æg. Brug æggeblommer og æble eller ris eddike, mens fjernelsen af vand giver den japansk mayonnaise en tykkere, tættere konsistens end sin danske modpart.

Den japanske Mayo er en rig og en lidt sød krydderi. De fleste producenter af den japanske Mayo bruger også MSG (Mononatrium glutamat), som er en smagsforstærker, der arbejder for at stimulere smagsløg og gør sådan at alt smager bedre, mens du kommer med den uheldige bivirkning af eventuelt barbering et par år væk fra dit liv.

Nogle af mine yndlingsretter til at tilføje mayonnaise er sandwich, hamburgere, eller en blandet dåse tun, eller bruge til at skabe en gennemsnitlig kylling salat.

Japanske Retter ideer: Udforsk traditionel japansk mad

Kewpie Mayo

Hvis du aldrig har prøvet japansk mayonnaise, er den mest populære mærke at købe kaldet Kewpie. Kewpie Mayo har holdt på sin egen på butikshylderne i næsten et århundrede. Det er straks genkendelige se-through flaske med en Valmue rød farvet lå, og Jolly Kewpie baby dukke på flasken. Den Kewpie MASCOT synes at have brugt lidt tid på at hengive sig til sit eget produkt, derfor ‘Pillsbury Dough boy’-stil krop ruller.

Kewpie Japanske Mayonnaise

Forbrugerne af dette produkt bør tage dette billede som en advarsel om, hvordan du krop kan begynde at morph, hvis du ikke regulerer mængden af Kewpie du spurt ud over dine måltider.  Hvis du planlægger at forbruge rigelige mængder af Mayo, Husk, at du sandsynligvis vil tilføje et par mere gym sessioner til din træning tidsplan for at holde foran Kewpie kroppen morph.

Forkæl dig med den Japanske Mayonnaise

Når du besøger Japan, er mit forslag at forkæle dig med japansk mayonnaise, mens du er der. Men, tag dette som en forvarsel.  Når du besøger eller vender tilbage til Danmark, vil du finde dig selv at søge i krydderier gang for den velkendte Kewpie krydderi, og være håbløst nødlidende, når alt hvad du finder er rækker af tomme blå-faced Hellman eller mirakel pisk krukker, minus den fede Jolly Kewpie baby, som du var blevet så vant til at snuptage fra hylderne tilbage i Japan.

Din kost kan godt være dårligere næste gang du dræber rigelige mængder af mayonnaise på din pizza, karry eller spaghetti, men dine smagsløg vil takke dig for at give dem denne enkle japanske kulinariske ingrediense.