Introduktion til de forskellige slags Sushi
De forskellige slags Sushi er en traditionel type japansk mad, der hovedsagelig består af en kombination af sumeshi (eddike), fisk eller skaldyr. Forskellige slags sushi kan i vid udstrækning opdeles i hayazushi, hvor eddiken bruges til fisk og narezushi, hvor fisken er gæret sammen med ris. Sushi refererer normalt til den repræsentative type Hayazushi, nemlig Edomae Nigirizushi.
Da Japan er omgivet af havet, fisk og skaldyr har altid været almindeligt forbrugt samt ris. Oprindeligt var de forskellige slags sushi gæret fisk med ris konserveret i salt, og dette var en normal ret i Japan i tusind år indtil Edo periode (1603 til 1868) da den moderne sushi som vi kender i dag blev udviklet. Ordet “sushi” betyder “sur” som afspejler tilbage til sushi oprindelse for at blive bevaret i salt.
Moderne sushi blev udviklet til at være en slags fastfood og forbliver så denne dag. I dag, da vi er mere bekymrede over vores sundhed, bliver sushi stadig mere populær, og det ville være rimeligt at sige, at det har vundet et sted ikke kun i japansk men også i verdenskøkkenet.
Læs også: Hvad er de forskellige typer Sushi Ruller?
Forskellige slags Sushi eller Sashimi
Er det sushi eller sashimi eller er de det samme? Nogle mennesker bruger udtrykkene i flæng, mens de er faktisk to helt adskilte og separate elementer.
På japansk, Sashimi betyder “gennemboret krop” hvor sashi betyder gennemboret og mi betyder krop. Generelt er sashimi identificerede eller defineres som et stykke kød, ikke nødvendigvis kun fisk og skaldyr og ikke nødvendigvis rå, typisk draperet over en garnering som daikon (asiatisk hvid radise strimlet i lange tråde) og eventuelt ledsaget af en Perilla blad per skive. Men i Danmark, vi bruger ordet Sashimi til at beskrive rå fisk og er en del af Sushi.
Se også: Nigiri Sushi: En guide til den mest velkendte sushi
De forskellige slags sushi
De forskellige slags Sushi er måske den mest berømte japanske mad i verden. Sushi er defineret som enhver ret, der er lavet med krydret Sushi ris. Selvom du kan lave sushi uden at bruge rå fisk, bruges der mange slags fisk og skaldyr i sushi retter. Her er en liste af forskellige Sushi typer.
- Nigiri Sushi eller “hånd presset sushi” involverer en skive rå fisk på toppen af en aflang, komprimeret oval-formet bunke ris. Nigiri serveres normalt i par, med en lille ising af wasabi mellem ris og fisk, og nogle gange med en lille strimmel af Nori (tang) til at remme det hele sammen.
- Gunkan Maki – oval-formet sushi pakket med en strimmel af Nori tang og toppet med forskellige ingredienser.
- Maki Sushi eller “rullet sushi” involverer strimler af fisk og grøntsager lagt i ris og rulles inde Nori til at lave en lang cylinder. Det er så typisk serveret skåret i 6-10 stykker.
- Temaki, som oversætter bogstaveligt til “hånd rulle”. Temaki involverer en Nori kegle, der holder fisk, ris og andre ingredienser indeni. Det er en sjov menu til et hjem fest.
- Chirashi Sushi eller “spredt sushi” er simpelthen en ret af Sushi ris med fisk og andre ingredienser blandes i.
- Uramaki er den “Inside-Out” version af maki sushi med fisk i midten, derefter Nori og endelig Sushi ris som det ydre lag. Disse er ligesom den almindelige Maki, skabt som lange cylindre derefter skåret.
- Inari Sushi er indkapslet i en pose stegt tofu, og har typisk ingen fisk, kun Sushi ris.
- Oshi Sushi – betyder “presset sushi”. Det er også kendt som Hako-sushi, hvilket betyder “box sushi”. En træ skimmel, kaldet en oshibako bruges til at lave denne form for sushi. Krydret ris og ingredienser er formet til en blok med denne Sushi. Dette skæres derefter i bid-størrelse stykker og spises med spisepinde.