japanske madlavnings traditioner
Sushi

30 Sjove Japanske madlavnings traditioner og fakta om Sushi

Efterhånden som flere og flere mennesker interesserer sig for japansk mad og at finde de bedste sushirestauranter i Danmark, søger alle nye oplysninger om dette enestående ret. Der er mange japanske madlavnings traditioner og fakta om sushi at vide, især hvis du aldrig har haft mulighed for at nyde det for dig selv.

Med det i tankerne er her nogle af de mest interessante sushi-triviaer og sushi-sundheds fakta, der findes i dag.

  • 1.  Sushi er ikke oprindeligt fra Japan. Det stammede langs Mekong-floden i det sydøstlige Asien for over 2.000 år siden, og endelig kom sin vej ind i til den japanske madlavnings traditioner i cirka det 8. århundrede.
  • 2.  Da sushi ankom til Japan, var det så meget værdsat, at borgerne var i stand til at bruge sushi til at betale deres skatter.
  • 3.  Hvad folk betragter som ”autentisk” sushi blev faktisk opdaget relativt for nylig og kaldes i dag Edomae-zuchi.
  • 4.  Sushi spises faktisk traditionelt ved hjælp af ens fingre og tager historisk kun en eller to bid for hvert stykke, kun sashimi spises normalt ved hjælp af spisepinde.
  • 5.  Akademiske mener, at ordet “sushi” er baseret på et ældre japansk ord, der betyder “syre” eller “terte.”
  • 6.  Udtrykket “sushi” henviste oprindeligt til en form for gæret ris, der blev brugt som en metode til konservering af fisk.
  • 7.  En sushi-ordre involverer ikke rå fisk i modsætning til sashimi. Sushi kan betyde kogt eller rå fisk, afhængigt af den valgte ret.
  • 8.  Hvid eller brun ris kan begge bruges til at lave sushi.
  • 9.  Nori er en ristet tang, der bruges til at binde fisk og ris sammen i sushi.
  • 10.  Traditionelt bør sushiris ikke dyppes i sojasovs, da det betragtes som usædvanligt, da det får risen til at løsne sig mens man spiser. Kun fiskedelen bør dyppes i sojasovs, og den skal aldrig fjernes fra risen, da det betragtes som uhøfligt i den japanske kultur.
  • 11.  Wasabien i de fleste restauranter er ikke ægte wasabi. Da det er usædvanligt at finde det uden for Japan og nogle andre ølande. Normalt er wasabi faktisk en kombination af peberrod og sennepspulver, der er farvet grønt.
  • 12.  Sushi-kokke er stolte af at skabe en afbalanceret ret, da et sushimåltid som mangler balance, ikke anses for at være godt, ifølge japanske madlavnings traditioner.
  • 13.  Smagene fra sushiretter er også beregnet til at repræsentere årstiderne. At foretrække at vælge en fisk der betragtes som sæson, foretrækkes hovedsageligt, da det anses for at være mere smagfuldt på det tidspunkt.
  • 14.  Når du spiser et udvalg af sushi, skal du altid gå fra lys til mørk, da mørkere farvet sushi har en stærkere smag.
  • 15.  Tilsætningen af ​​eddike er det, der giver sushiris sin unikke smag. Riseddike har været i Japanske madlavnings traditioner i mange hundrede år.
  • 16.  Fugu betragtes som den mest berømte type sushi. Fordi den er så special, at når den forberedes forkert, kan være giftig. Det er kun tilladte kokke som har licens, der har tilladelse til at servere Fugu i Japan. Det er forbud for kejseren nogensinde at smage retten.
  • 17.  Almindelig tun er en af ​​de mest populære sushi-muligheder, især i Japan. Én almindelig tun blev solgt for $ 1,8 millioner USD med en vægt på 222 kg.
  • 18.  California-rullen, en form for inside-out sushi, blev faktisk udviklet i USA. Derefter kom de andre inside-out ruller som Alaska og San Francisco.
Alaska Rullen
  • 19.  Sushi-kokke er nogle af de bedst trænede kokke i verden, da de skal have en dyb forståelse af egenskaberne ved rå fisk. Herunder alle biokemiske ændringer, der opstår, når fisken slagtes, samt hvordan man kan eliminere parasitter til sikre sikker spisning.
  • 20.  Ifølge japanske madlavnings traditioner, tog det traditionelt det 10 års træning, før man kunne blive sushi-kok. Nu kan moderne sushi-kokke begynde at arbejde efter to års træning.
  • 21.  Sushi er især høj i sunde omega-3 fedtsyrer.
  • 22.  En almindelig nigiri-sushi kan betragtes som et sundt måltid, der typisk kun indeholder 350 kalorier, 10 gram protein og 3 gram sunde umættede fedtstoffer. Det er også lavt i natrium.
  • 23.  Sushi har det, der kendes som “den femte smag”, kaldet umami, som også findes i ost, kød, tare, asparges og tomater.
  • 24.  Japanske madkokke mener, at en god sushikniv blev gennemtænkt af en sjæl af håndværkeren, der skabte, skærpede eller monterede den, hvilket førte dem til at behandle klingen med den største respekt og omhu.
  • 25.  Tang, der ofte findes i sushi og andre japanske køkkener, menes at være særlig sund takket være tilstedeværelsen af ​​fucoidans, som kan have anti-kræft og neurobeskyttende egenskaber.
  • 26.  Miso, der er fremstillet af sojabønner, betragtes som en kilde til gavnlig probiotika.
  • 27.  Adzuki-bønner, der findes i mange japanske desserter, inklusive is og kage, indeholder mange proteiner, mineraler og fibre, hvilket gør en sød behandling lavet af den rødbrune Adzuki-bønne sundere end mange andre traditionelle opskrifter.
  • 28.  I Japan betragtes slurping af dine nudler eller suppe som et tegn på værdsættelse for kokken.
  • 29.  Enkelhed er ofte en prioritet i japansk mad, hvor de fleste ingredienser ændres så lidt som muligt i forberedelsesfasen for at sikre, at de opretholder deres rigtige farve og smag.
  • 30.  Traditionelt japansk køkken, kaldet Washoku, er det andet af kun tre madtraditioner, der er anerkendt af De Forenede Nationer for deres kulturelle betydning. De to andre er franske, som var den første, der modtog æren, og mexicansk, som er den tredje.

Konklusion af japanske madlavnings traditioner

Sushi og japansk køkken er utroligt populær i hele verden, hvilket gør det til en favorit restaurant og madleveringsmulighed i hele Danmark. Som du kan se, er der en masse fascinerende sushi-sundhedsfakta og japanske madlavnings traditioner, der definerer den virkelig autentiske oplevelse.

Hvis du aldrig har spist sushi før, og gerne vil nyde en smag af Japan inden årets udgang, skal du sørge for at komme forbi Maki Sushi. Du er sikker på at blive henrykt over oplevelsen.