Tarako Onigiri Torskerogn

Tarako, Mentaiko, og Karashi Mentaiko: Torskerogn i det Japansk Køkken

En madret, som vi betragter som unikt japansk er tarako, også fejlagtigt omtales som mentaiko. Denne artikel forklarer den subtile forskel mellem disse to typer af torskerogn og hvordan nogle foretrækker den ene over den anden.

Tarako Torskerogn

Tarako er almindelig, saltet torskerogn. Denne lille rogn er pakket stramt sammen og indkapslet i en meget tynd membran. Det er rognen af Alaskan Pollock fisk, som er en del af torskefamilien. Det japanske ord, tarako, bogstaveligt oversat til børn af torsk: “Tara” betyder torsk, og “ko”, som betyder børn. Tarako er typisk solgt rådt, og normalt identificeret ved sin neutrale farve, som er en nøgen, næsten beige, med lyse pink undertoner.

Mentaiko Torskerogn

Mentaiko Torskerogn

Mentaiko er identisk med tarako i, at det er en sæk af saltet torsk rogn, men adskiller sig fra tarako i, at rognen er marineret i forskellige krydderier og urter til at skabe en bred vifte af subtilt forskellige smagsvarianter. Mentaiko tilbydes i forskellige farver, der spænder fra en dæmpet lyserød til lyse røde toner, afhængigt af fødevareproducenten. Mentaiko omtales undertiden som “karashi mentaiko”.

Karashi mentaiko

Karashi på japansk betyder krydret. Karashi mentaiko er den krydrede version af mentaiko, som er krydret med røde chili peber krydderier, samt rulles i togarashi, eller japansk rød chili peber, for et ekstra kick. Karashi mentaiko sælges rå i varierende grader af krydret og nuancer af rød eller mørk pink. På japansk, krydret torskerogn er også omtalt som blot “mentaiko”.

Hvordan smager tarako og mentaiko?

Tarako og mentaiko er pakket med smagsvarianter af havet. Der er både salt og fyldt med fisk og skaldyr essens, men vi ville ikke gå så langt som til at mærke det som “fishy”. Når kogt indkapslet i sækken membran, den lille rogn bliver til en rig og tyk, næsten pasta-lignende tekstur. Når rognen spises rå, er de små æg næsten som sauce-lignende tekstur.

Hvordan spiser man tarako, mentaiko, og Karashi mentaiko?

Tarako og mentaiko er ikke for alle. Du vil enten elske eller hade det. Hvis du er heldig og falder i den tidligere kategori, vil du sandsynligvis nyde alsidigheden i madlavning med torskerogn. Afhængigt af dine præferencer, kan det nydes enten rå eller kogte. Det kan også tilberedes enten med den udvendige membran af rogn sækken i takt eller med membranen fjernet.

Eksempler på hvordan Torskerogn bliver nydt i det japanske køkken

  • Torsk Roe og dampet ris – Dette er en af de mest basale måder at nyde den japanske torskerogn på, enten rå eller kogte og serveret med en skål af dampet ris. Der kan anvendes enten tarako eller mentaiko. Med membranen intakt, kan torskerognen være fuldt kogt ved at varme det i en gryde med olivenolie, eller i mikrobølgeovnen. Rognen kan også tilberedes i en kort tid, så ydersiden er kogt, men indersiden forbliver rå. I det japanske køkken, er denne madlavning teknik kendt som “Tataki”.
  • Tarako eller mentaiko Rice Ball (onigiri) – Dette er en af de mest populære måder at servere torskerogn i Japan. Et lille stykke kogt torsk rogn skæres og derefter pakket ind i ris og tang til at lave en riskugle. Det er en stor snack eller akkompagnement til en japansk Bento.
  • Mentaiko pasta – Efter ris bolden, mentaiko kogt med nudler er formentlig en af de mest populære torskerogn retter i det japansk køkken. Rognen kan enten være kogt i saucen, eller det kan bruges rå ved at indarbejde med pasta lige før servering.
Mentaiko Pasta
  • Mentaiko tempura – Måske mindre udbredt i Vesten, men bemærkelsesværdigt i Japan, er mentaiko tempura. Mentaiko er almindeligvis pakket ind i et shiso blad og derefter dyppet i en tempura dej og stegt. Den serveres med tempura sauce til dipping.
  • Mentaiko sushi – Karashi mentaiko fjernes fra membranen, og bruges derefter til at pynte sushi risen pakket med tang.
  • Mentaiko Spread – Denne ret er måske mere Westernized i, at kogte tarako eller karashi mentaiko er blandet med ingredienser som mayonnaise og krydderurter til at skabe en tyk, flavorful spread, der bruges til brød eller toast. Bagerivarer med mentaiko spread er ikke ualmindelige.

Se også: 7 nemme japanske retter du kan prøve derhjemme

Hvor kan man købe tarako og mentaiko torskerogn?

Både tarako og mentaiko er let tilgængelige hos japanske købmandsforretninger, samt andre asiatiske (kinesiske og koreanske) supermarkeder i de nedkølede og frosne sektioner. Nogle udvalgte japanske dagligvarer tilbyder online salg og levering.