
Nybegynders japanske ingredienser og sushi ordliste
Første gang i en sushi restaurant kan være skræmmende. Menuen, selv skrevet på dansk og engelsk, er det hele på et sprog, der er sin helt egen. Mens der er hundredvis af sushi-relaterede termer, kan du bruge denne Quick Guide sushi ordliste til den mest almindelige sushi ordforråd til at hjælpe dig med at navigere dine første par sushi oplevelser.
Sushi ordliste
- Bara – sushi ingredienser blandes sammen i en skål som en rissalat.
- Daikon – en hvid radise, der ofte serveres skåret i tynde strimler og syltede. Dette kan serveres i salat eller som pynt. Daikon har en meget mild smag.
- Dashi – en japansk bouillon lavet af tang eller andre ingredienser. Denne bouillon er grundlaget for mange supper og har en tydelig Umami smag.
- Futo Maki – store eller gigantiske sushi ruller. Disse ruller er lavet af mange ingredienser og er ofte serveret som en hoved ret. Denne type roll er blevet særligt populært i Danmark.
- Maki sushi – Sushi i form af en roll. Sushi ris og andre ingredienser er rullet inde i et ærme af Nori tang, eller nogle gange andre “indpakning ” som ris papir eller endda agurk.
- Mirin – en japansk vin, der er lidt sød. Denne vin er for det meste brugt i madlavning og kan tilføje dybde af smag til saucer og marinader.
- Miso – fermenteret sojabønner paste, der bruges i mange supper, saucer, og marinader. Miso tilbyder ikke kun ernæringsmæssige fordele, men det giver også en stærk Umami smag til at balance retter.
- Nigiri sushi – en skive af frisk fisk, som topper en bunke krydret Sushi ris. En lille smule af wasabi er normalt placeret mellem fisk og ris. Et tyndt bånd af Nori Tang kan ofte også vikles omkring de to dele.
- Nori Tang – tynde ark tang, der er blevet tørret og ristet for at forbedre smag. Nori er den klassiske mørkegrønne tang, der ofte ses svøbt rundt om ydersiden af sushi ruller.
- Panko – lys, sprøde japanske brødkrummer. Disse unikke brødkrummer er formet mere som flager end krummer, hvilket giver dem deres unikke tekstur. Panko bruges som en Crunchy topping eller belægning i sushi ruller og meget mere.
Flere japanske sushi ordliste terms
- Ponzu – en let, sød sauce, der normalt bruges til dypning.
- Roe – fiske æg eller kaviar. Roe er ofte brugt til at toppe eller pynte sushi ruller. De giver tekstur og en dejlig saltede smag.
- Japansk Sake – ris vin, der kan serveres både varmt eller koldt. I modsætning til almindelig vin, er sake destilleret og bør ikke være ældet.
- Sashimi – skåret, frisk fisk. Selv om sashimi kan serveres med en skål af ren ris, er det ikke serveret i kombination med ris eller nogen anden ingrediens.
- Shoyu – sojasauce. Sojasauce er lavet af gærede sojabønner og giver en dejlig saltede smag til madretter. Det bruges for det meste kun til at forhøje andre smagsvarianter.
- Soba – boghvede nudler. Soba nudler er solide og ofte serveret koldt og krydret.
- Sushi – ordet sushi refererer til ris, der er blevet krydret. En lille mængde sukker opløst i eddike er drysset over frisk kogte ris og derefter foldet ind. Eddike og sukker giver en unik lys smag og tekstur. Enhver fisk og skaldyr, vegetabilsk eller anden ingrediens, der serveres i kombination med denne ris kan betegnes som de forskellige typer af sushi.
- Tamago – det japanske ord for æg. Tamago serveres ofte som en sød omelet, som derefter skæres og sættes på toppen af Sushi ris.
- Tataki – betyder finthakket.
- Tempura – belagt med dej og dybstegte. Mange danske sushi restauranter serverer nu tempura-menuer med tempura-rejer eller grøntsager i traditionelle sushi-ruller.
- Tofu – sojabønner ostemasse. Tofu alene har en meget mild smag, men er ofte marineret og vil absorbere smagsvarianter af maden omkring det. Tofu kan spises frisk, stegt, grillet eller Sautéed. Det er ofte brugt som en vegetarisk kilde til protein.
- Wakame – en bred blad farvet tang med en næsten sej tekstur. Denne tang er ofte lavet til en salat med sesamfrø, sesamolie, og chili flager.
- Wasabi – japansk peberrod. Denne grønne paste serveres normalt sammen med Sushi for at tilføje en eksplosion af spice og smag.

Her har du det, en sushi ordliste du kan bruge næste gang du vil prøve noget nyt i en sushi restaurant!

