Sashimi

Hvad er Sashimi?

Sashimi er et vigtigt element i det japanske køkken, hvor det ofte serveres i begyndelsen af et måltid som en appetitvækker. Det sammenlignes ofte med sushi, en anden populær japansk ret, selvom de to faktisk er forskellige. Sashimi er rå fisk skåret meget tyndt og serveret med en række saucer. Sushi serveres med ris, og ofte indpakket i ristet tang kendt som nori.

Saltvandsfisk bruges altid til at lave sashimi, fordi mange ferskvandsfiskarter indeholder parasitter, der kan forårsage tarmproblemer, hvis de spises. Derudover er fisken frisk og af højeste kvalitet for at sikre dens optimale smag og sundhed. Når du går ud for at spise sashimi, bør du vælge en velrenommeret restaurant med en indlysende forsyning af friske, høj kvalitet fisk. Når man forbereder det derhjemme, skal man sørge for, at fiskehandleren ved, at man har til hensigt at spise fisken rå, så kan de anbefale de sikreste friske varer.

Sashimi og tilberedning

Sashimi tilberedes ofte på en sushibar, så kunderne kan se kokken. Denne tradition skyldes sandsynligvis et ønske om at sikre, at de anvendte fisk er friske og af højeste kvalitet, men det er også meget interessant at se. Sushikokke bruger en meget skarp kniv til at filetere fisken og fjerne potentielt farlige knogler sammen med skindet. Derefter skæres fisken meget fint og smukt lagt ud på et fad sammen med de foretrukne garnishes og saucer.

Japansk Mixed Sashimi

Fælles garnishes omfatter syltede grøntsager såsom ingefær, strimlet daikon radise, og ristet nori. Sashimi serveres normalt også med sojasovs og wasabi, og nogle kokke tilføjer ingefærrod til sojasovsen for en ekstra dimension af smag. Fisken og krydderierne er arrangeret, så man nemt kan tage stykkerne med spisepinde, før de dunker dem i saucen.

Fisk og skaldyr, der anvendes til sashimi omfatter almindeligvis tun, snapper, søøre, bas, fiskerogn, rejer, makrel, bonito, shad, og blæksprutte. Den fede del af tun, kendt som toro, er især værdsat, fordi den har en cremet, smelte i munden smag. Vestlige forbrugere nyder ofte denne ret lavet med tun og laks, og de har nogle gange problemer med den gummiagtige tekstur af rå blæksprutte.

Sushi og Sashimi

Sushi har en meget delikat smag. Det er ikke stort. Der er ingen sauce som smør eller italiensk tomatsauce. Du nyder ingredienserne. Krydderiet til sashimi og sushi er naturligvis wasabi og syltede ingefær og sojasovs.

Tun Sashimi

Nogle gange servereres det med radise, som en tyndt skåret daikon radise. Når du spiser fisken, nogle gange bliver det for muggent i munden, derfor er der ingefær og wasabi for bare at rydde din gane mellem to forskellige slags fisk.

Det er alt, hvad du har brug for. Normalt spiser man ikke ingefær, hver gang man spiser et stykke sushi eller sashimi. Der er mange som sætter ingefær på toppen af hver enkelt stykke fisk og sushi og spiser det. Men på denne måde, smager man kun ingefær, og ikke fisken som man normal burde. Så ifølge japanerne, er det ikke den normale måde man spiser sushi.

Forskel mellem Sashimi og Sushi

Sashimi betyder rådt tyndt skåret kød – normalt fisk, såsom laks eller tun, der serveres uden ris. Sushi er ikke rå fisk, men snarere ris blandet med eddike, der er med nori tang samt andre ingredienser, som kunne indeholde rå fisk eller skaldyr.

Almindelige typer af sashimi er tun, laks, hvidfisk, makrel, yellowtail, blæksprutte, rejer, og kammuslinger. Rå rødt kød, er mindre almindeligt, men findes i andre dele af verden. Sushi har masser af typer som Nigiri, gunkan (små tørrede tang kugler, fyldt med fisk og skaldyr), temaki (nori tang “kegler”, der indeholder fisk og skaldyr og grøntsager), og norimaki (sushi ruller). Indholdet i sushi er generelt rå fisk, men kan også indeholde grillet kød, frugt og grøntsager og så videre.

Laks Sashimi

I nogle lande kan udtrykkene “sashimi” og “sushi” bruges som samme mening, men dette er forkert brug. Rå fisk er en af de traditionelle ingredienser i sushi, men sushi kan også laves uden kød eller med kogt fisk og skaldyr, så længe der bruges sushiris. Sashimi indeholder derimod altid frisk rå fisk, kød eller skaldyr uden ris. Læs også: Kend de forskellige typer Sushi

Sikkerhed bekymringer, er sashimi sikker?

Nogle butikker sælger sashimi- eller sushi-grade fisk. Sådanne mærker er dog egentlig kun markedsførings-buzzwords, da Fødevarerstyrelsen ikke har nogen klare retningslinjer for, hvad fisk betragtes som sashimi- eller sushi-grade. I Danmark er hovedkravet for fisk, der er beregnet til at blive spist råt, at det først skal fryses, da det minimerer risikoen for fødevarebårne sygdomme.

Sushikok På En Restaurant Skærer Fisk Til Fremstilling Af Sashimi

Begge er generelt sikre (rødt råt kød og kylling), men kvinder, der er gravide, og dem med kompromitteret immunforsvar bør være forsigtige eller undgå måltidet helt.

Uanset om fisk spises rå eller kogt, er kviksølv og andre tungmetalforurenende stoffer et problem, og det anbefales ikke at indtage store mængder af rå fisk. Kvinder, der er gravide, eller dem, der har kompromitteret immunforsvaret, får at vide, at de skal undgå rå fisk og begrænse forbruget af visse kogte fisk, især tun.

Frysning af rå fisk, før du spiser, vil dræbe parasitter. Frysning vil dog ikke fjerne alle patogener og mikroorganismer, hvoraf nogle kan forårsage sundhedsmæssige problemer. For dem med kompromitteret immunforsvar, kan det kraftigt anbefales at koge eller stege fisken, når de foretager sushi, og at sashimi kun skal blive nydt på kvalificerede restauranter, (altid se smiley record).

Bestil Sashimi Online

Hvis du har trang til Sashimi eller bare vil prøve det for første gang, tilbyder Maki Sushi online bestilling af Sashimi, som er frisklavet hver dag. Maki Sushi er et af de steder, der løbende har fået elite-smileys fra Fødevarestyrelsen, vi holder en høj standard for vores kunder og forhindrer enhver skade, som rå fisk kan forårsage, hvis ikke forberedt i henhold til sikkerhedsstandarder.