Grøn Wasabi Tobiko Maki Sushi

Tobiko og Masago – Forskellige typer rogn til sushi

Hvis du nogensinde har spist sushi eller sashimi, ville du helt sikkert være stødt på nogle forskellige typer fiskerogn. På grund af deres livlige farver og knasende tekstur bruges rogn ofte som garnering til disse retter. Der er en række forskellige rogntyper, der ofte bruges i det japanske køkken, de inkluderede: masago, tobiko, ikura, uni, kazunoko, mentaiko og ebiko. Blandt dem er tobiko og masago de mest anvendte og forveksles med ofte.

Tobiko og Masago rogn til Sushi

Hvad er Tobiko?

Tobiko er rogn af flyvefisk, de lever hovedsagelig i tropisk varmt vand. Derfor kommer naturlig tobiko i levende rød til orange farver og ekstremt lys. På markedet sælges de ofte i farver farvet som sort (infunderet med blæksprutteblæk), gul (yuzu, en slags grapefrugt), grøn (wasabi, mild krydret også) og rød (rødbeder).

Uramaki Sushi Med Orange Tobiko
Uramaki sushi med orange tobiko

Du vil ofte se at tobiko og masago kan udskiftes og serveres i stedet for hinanden, med masago oftere på grund af dets budgetpris. På samme måde som masago bruges tobiko ofte som garnering over sushi / sashimi-retter. De topper også for uramaki og fyldning til ruller.

Hvad er Masago?

Masago er en af ​​de mest værdsatte rogn, der er lille, knasende og salt-sød, undertiden mild bitter. Det har en salig smag, der ikke overvælder fiskeagtig, og dermed årsagen til dens brede anvendelser i sushi-garnering og dekoration af andre retter.

Masago – Lodde rogn orange farvet

Kort sagt er Masago et æg eller en rogn af lodde eller smelt, en fisketype, der stammer fra Atlanterhavet og Arktis. På samme måde som laks lever islandsk lodde i havet, men svømmer til ferskvandsfloderne for at gyde en masse. Rognene, lige efter høstningen, er lys orange i farven; og skal derfor farves eller marineres inden distribution over hele verden. Almindelige udseende af masago, farvevis, er lys orange, sort og rød.

Dette er en af ​​de mindste rogn, og det er grunden til, at navnet på japansk masamineret sand indikerer ægets lighed med sandets korn. Loddeæg er ca. 1 millimeter i diameter, ekstremt lave på kalorier (kun ca. 40 kalorier pr. 30g), lavt fedtindhold (1,5g / 30g) og højt i omega-3-værdier. Masago har en klæbrig klumpet konsistens, hvilket gør det lettere at holde fast på enhver madtype for at krydre farven og smagen. Dens naturlige knas er et andet plus. Du kan tilføje den sprøde rogn til enhver japansk ret uden at påvirke dens smag.

Masago på sushirulle

De mest populære anvendelser til masago er i sushi og sashimi præsentation, men der er flere retter til dem. Du kan blande dem over enhver risskål, spaghetti med fisk og skaldyr, fyldning til fiskeboller … hvor som helst der ønsker crunch og sprødhed. Bedst af alt kommer masago til en ret god pris, billigere end nogen anden rogn som tobiko, ikura osv.

Forskellen mellem Tobiko og Masago

Nye sushi-elskere vil ofte fejlagtigt eller blive forvirret mellem de to. Så hvad er forskellen mellem masago og tobiko? I teorien er masago det mindre, naturligt æg af lodde, mens tobiko er af flyvefisk. Dette gør dem større, lysere, mere smag (ofte saltere sød) og også sprødere. Du finder dem ofte i sort, rød, orange og grøn med wasabi-smag.

Tobikos smag er selvfølgelig mere intens og tydelig sammenlignet med masago, men stadig ikke for kraftig. Derfor bruges de også hvor som helst som masago ville, men oftere som fyld eller som hovedingredienser. Tobiko fungerer også bedre end masago i Gunkan nigiri, for en som elsker fisk.

Rød, Sort Og Grøn Tobiko Gunkan Maki Nigiri Sushi
Rød, Sort og Grøn tobiko Gunkan Maki Nigiri Sushi

For dem der elsker sushi, men ikke meget favoriserer den fiskagtige lugt, er masago faktisk mere eller mindre et bedre valg, på grund af mindre intens smag og duft. En anden er, at masago normalt er billigere i pris, så mange restauranter bruger masago som erstatning, selvom deres menu viser flyvefiskerogn.

Tobiko og Masago i forskellig størrelse

På grund af den store kulturelle forskel er masago i dag bare de mindste fiskeæg du kan finde, mens tobiko er de lidt større.

Tobiko ses ofte som et produkt af højere kvalitet, sammenlignet med Masago, men dette har ikke stoppet spisesteder i at erstatte det med Masago for at hjælpe deres priser. Mens nogle mennesker siger, at Tobiko er lidt dyrt, er sandheden, at det ikke kan sammenlignes med caviars, en mere populær ingrediens blandt et stort flertal af sushi-kokke.

Hvor kan man købe Masago og Tobiko

Du finder helt sikkert fiskerogn i enhver japansk købmand eller ethvert orientalsk marked, der sælger friske / frosne fisk. På disse steder sælges både masago og tobiko som rå friske rogn i små engangssovekopper i fiskeafsnittet. De kunne også fryses og sælges i stort blokparti.

Du kan også se på fisk og skaldyrsafdelingen hos din lokale købmand. Det er også muligt at besøge en af vores restauranter og spørger efter dem, vi sælger dem gerne hvis vi har nok på lager. Fiskehandlere kan også have dem, hvis du har held.

Ellers kan du handle på nettet, som stort set har alle rogntyper i frosne containere, også meget praktisk. Online fisk- / kaviarbutikker har dem, men pas på forsendelsesgebyret, så køb kun sammen med andre ting som fisk og skaldyr for at spare på forsendelsen.

Rogn ernæringsmæssige værdier

Hvad angår, om rogn er nærende eller ej, er dette en vanskelig forespørgsel at svare med tillid i betragtning af hvor lidt vi ved om behandlingen. Der er ikke meget næringsoplysninger om dem i øjeblikket, da det ikke er en almindelig mad. Imidlertid har nogle forskere fundet ud af, at det er en god kilde til protein og selen, et mineral der er ansvarlig for produktionen af antioxidanter. De siger også, at det er fyldt med Omega-3 fedtsyrer. Ikke desto mindre skal det tages i moderation på grund af dets høje niveau af kolesterol.

Nyd rogn hos Maki Sushi

Maki Sushi har desværre ikke masago på menuen, men vi tilbyder tobiko i vores sushi.

Alaska-Rulle-Sushi

De 3 mest populærer ruller som vi tilføjer flyvefiskerogn er;
Alaska Rullen – Dækket med orange tobiko, har laks, flødeost, avocado og agurk som fyld.
Super California Rullen – Dækket med grøn wasabi tobiko, har surimi krabbe, krebsehaler, avocado, agurk og spicy sauce som fyld.
Teriyaki Ebi Rullen – Har orange tobiko samt tempura rejer, agurk, avocado, forårsløg, spicysauce, teriyaki sauce som fyld.

Alle vores sushi ruller kan bestilles online fra en af vores restauranter.