En Nybegynder Guide til Japanske Whisky
Påvirket af Skotland, raffineret i Japan. Fra en røg beslægtet med Scotch til super-smooth blandinger, har japanske whisky gjort sit præg på verden af brune ånder. Det kan godt være den ikke har den multi-århundrede historie som de andre, men det har været omkring længere end de fleste indser, og der er nogle imponerende flasker til at udforske. Hvis du nyder en raffineret sipper og top-hylde whisky cocktails, er det værd at bruge tid på at se hvad Japan har at byde på.
Historien om Japanske Whisky
Japans japanske whisky historie starter i begyndelsen af det tyvende århundrede. To mænd er primært ansvarlige for landets vedtagelse af den mørke destilleret ånd. I 1918 forlod Masataka Taketsuru Japan for Skotland. Der var han indlært i Skotsk whisky destillerier, og lærte de finere destillation pointers fra mange mestre i industrien.
Da han vendte tilbage til sit hjemland i 1923, sluttede Taketsuru sig sammen med Shinjiro Torii for at åbne et whisky destillat. Ved hjælp af Toriis opfindsomhed og raffinerede smagssands, sammen med Taketsuru’s nyfundne viden blev Yamazaki Distillery åbnet uden for Kyoto, og den første kommercielle whisky blev produceret i Japan. Dette satte fundamentet for House of Suntory.
Efter hans kontrakt var oppe, Taketsuru slog ud på egen hånd. Han mente, at den japanske nordlige ø Hokkaido var bedre egnet til at efterligne Skotlands klima. Torri modstod ideen og foretrak Yamazakis nærhed til de store markeder. I 1934 åbnede Taketsuru Yoichi Distillery på Hokkaido og dannede Nikka whisky.
Nikka og Suntory Whisky i dag
I dag dominerer Nikka og Suntory japanske whisky, der danner næsten 90 procent af markedet. Suntory åbnede Chita Distillery i 1972, med speciale i korn whisky, og Hakushu Distillery i 1973, der bragte fordel af de japanske sydlige Alper klima for en anderledes valg på et enkelt Malts. Nikka også udvidet, som åbnede Miyagikyo Distillery i 1969, tilføjer bjergrige whiskyer til at supplere sin Seaside Yoichi whiskyer.
Men Suntory var ikke den første licenserede destillerier i landet. Den ære går til White Oak Distillery i Akashi. Selv om de fokuserede på Sake og Shochu for en stor del af århundredet, de modtog en whisky licens i 1919. Whisky produktionen var primært begrænset til interne eksperimenter indtil 1984; til denne dag, er Stills kun affyret op for et par måneder hvert år.
I årenes løb, et par andre destillerier startede i Japan:
Karuizawa åbnede i 1955 nær vulkanen, Mount Asama. Det lukkede i 2001 og flaskerne, der er tilbage, er meget eftertragtede, ofte prissat over $1000 (omkring 6600 danske kr.).
Fuji Gotemba Distillery, der ligger ved foden af Mount Fuji, lancerede sin whisky i 1973. De tilbyder både enkelt malt og blandet japanske whisky, også under Fuji sankoru-mærket.
Chichibu er den nytilkomne, der åbnede i 2004 uden for Tokyo. De har fokus på små partier ved hjælp af håndlavede teknikker.
Hvordan Japanske Whisky er lavet?
Japanske whisky, der ærer sin indflydelse, anvender ofte teknikker, der anvendes til fremstilling af skotsk whisky, herunder en stavemåde uden “e” i modsætning til andre whiskyer, er der ingen juridiske krav ud over det faktum, at det er lavet i Japan.
Maltet byg – ofte gentaget og importeret fra Skotland og andre kerner bruges til at lave japansk whisky. Disse er enten destilleret to gange i pot stills, eller for korn whiskyer der er beregnet til blandinger, bliver løbt gennem kontinuerlig kolonne stills.
De Tønder, der anvendes til aldring inkludere ex-Bourbon amerikansk eg og brugte sherry fade. Japansk eg (mizunara) bruges også, bibringe en sandeltræ røgelse-lignende smag til whisky. Suntory har været kendt for at bruge umeshu (blomme vin) fade.
Den største forskel mellem japansk whisky og Skotsk er, at hver virksomhed i Japan er selvhjulpen. Hvor Skotlands brænderier ofte udveksle whisky til at skabe blandinger, Suntory, Nikka, og de andre destillerier gør det ikke. Det betyder, at hver eneste whisky, der anvendes til deres udtryk, skal være mestre. Behovet for intern diversificering er grunden til, at der anvendes så mange typer stills, tønder og metoder. Det forklarer også, hvorfor de to store producenter har strategisk spredt deres destillerier i diversificerede klimaer.
Læs også: De unikke kvaliteter af japansk whisky
Den Japanske Whisky “Style”
Den enlige-ulv beherskelse som kræves gør den japanske whisky unik og overraskende forskelligartet. Det er mere om raffineret smag, som værdsat i japansk kultur, end en bestemt smag profil eller “stil” punkt.
Mens fed, peaty enkelt malt sammenlignes med den typiske Skotsk få en masse opmærksomhed, den blandede whisky fremviser en beherskelse af kunsten af at blande. Det har også kulturel indflydelse. I Japan er whisky oftest parret med mad; raffineret, let, mellow whisky med en jord undertone er en spektakulær pasform med den japanske køkken.
Når man drikker Japansk Whisky
Du vil bemærke, at størstedelen af japansk whisky kommer med en høj pris. Det kan føre dig til at nyde det lige, over is, eller med et stænk af vand, men ikke udelukke det fra cocktails.
I Japan er den simple whisky ofte behandlet med ritualistisk opmærksomhed i barer: fra hånd-cut til at smelte langsomt i glasset, før man hælder, til en ultra-langsom hæld af sodavand. Drikken er delvist ansvarlig for den japanske whisky vækkelse i begyndelsen af 2000’erne.
Læs også: Bag den pub: Et nærmere kig på Japans Izakaya kultur
Du kan også nyde det i enhver whisky cocktail, fra Skotske favoritter som Rusty Nail for de røgfattige malt til velafbalanceret drikke som Scotch Sour for blandingerne. Yamazakis 12-årige single malt er fabelagtig i en cocktail af efterårs fryd. Nikka’s fra tønden har en glathed, du vil nyde i Rob Roy.
Hvor kan man finde Japanske Whisky?
En stigning i den globale efterspørgsel udvider udbuddet af japansk whisky. Du bør være i stand til at finde flasker af Suntory s Yamazaki, Hibiki, Hakushu, og Toki på velassorterede spiritus butikker. Ligeledes vil gode whisky butikker sandsynligvis give nogle af Nikka som er: Yoichi og Miyagikyo Enkelt Malts, fra tønden, og Kaffe Korn og Malt Whisky Expressions.
Whiskeys fra de andre destillerier og mere eksklusive flasker er udfordrende, især i de danske high-end spiritus butikker kan man måske finde dem, og du kan prøve online whisky butikker. Men, internationale shipping forordninger ændres fra tid til anden, så dette er ikke altid en mulighed.