Hvad er der i en typisk japansk måltid?
Et japansk måltid adskiller sig lidt fra de mange retter, der traditionelt findes i vestlige og europæiske retter. Mens en dansk fire-retters måltid kan omfatte appetitvækker, salat, hovedret og dessert. Alt sammen leveret separat, involverer en typisk japansk måltid en enkelt course med flere retter præsenteret alle på én gang.
Mens mange japanske restauranter i Danmark og Europa har mindre plader som appetitvækkere adskilt fra den anden (hoved) og tredje retter. En typisk japansk måltid kombinerer alle disse retter i én og betragtes middag, eller omtales på japansk som “Gohan” hvilket betyder måltid eller kogte ris. Efter måltiden kan der serveres dessert som det en seperat ret.
Komponenterne i en typisk japansk måltid kan omfatte ris; Tang (Nori), furikake (ris krydderi), eller tsukudani (topping for ris), suppe, syltede grønsager, salat, protein, blandet protein og vegetabilsk ret, og grøntsager. Der serveres drikkevarer ved siden af.
Før du læse videre på artiklen, kan dette også interessere dig: 10 japanske bordmanerer du skal vide
Ris er altis i en typisk japansk måltid
En typisk japansk måltid indeholder ris. Der er en række risretter, der kan være inkluderet i måltidet, såsom dampet hvid ris (hakumai) eller brune ris (genmai). Den dampede ris kan også blandes med byg (Mugi). Der er talrige krydret ris retter. Hvor risen er dampet sammen med grøntsager eller med tilsætning af fisk og skaldyr. Ellers er der andre proteiner kendt som “takikomi Gohan.” Et eksempel er Katsudon Pork Cutlet Rice Bowl.
Nori, furikake eller Tsukudani
Plain ris er ofte nydt derhjemme med krydret tang (Nori) eller ris krydderi kendt som furikake. Som ofte er en blanding af tørrede grøntsager, æg, tang, bonit flager, eller sesamfrø. En anden type topping for ris er kendt som tsukudani, som er en våd krydderi (i modsætning til tørrede krydderier). De er ofte lavet af tang eller Kelp, og kan blandes med tørret fisk eller andre fisk og skaldyr.
I en typisk japansk måltid er der suppe
Ud over ris, kan en typisk japansk måltid indeholde suppe, som er næsten altid serveret varmt. Den mest almindelige type suppe er en Miso-baseret suppe (miso Shiru). De mange forskellige ingredienser, der er inkluderet i miso-suppen, er kun begrænset til kokkens kreativitet. En anden populær suppe er en klar dashi-baseret suppe (sumashi jiru). Der kan omfatte talrige kombinationer af grøntsager, protein og skaldyr. En tredje og lidt mindre almindelig type suppe kaldes consommé, som er mere vestlig og baseret på et protein og Mirepoix bouillon.
Syltede Grønsager
Syltede grønsager eller pickles på den japanske middagsbord er ikke nødvendigvis det samme som syltede agurker vi er vant til at se sammen med en deli sandwich. Også kendt som sanbaizu tsukemono på japansk, denne ret består af Syltede grøntsager eller frugt. Der er utallige sorter af tsukemono, der næsten altid serveres sammen med ris. Alt fra ingefær (Gari) til blommer (umeboshi) til de mere velkendte agurker.
Salat
I det japanske køkken, en salat kan være en vestlig stil frisk salat, men det vil også omfatte eddike marinerede grøntsager. Så som en sunomono med tang, agurk, og ingefær, eller endda kogte vegetabilske salater som ohitashi, som ofte har spinat. Du kan også finde Kinpira Gobo (braised burre Root), en simpel japansk okra salat, og hijiki (tang) salat.
Protein
Når det kommer til protein retten, involverer en japansk måltid ofte fisk og skaldyr, pga. landets nærhed til havet. Et stykke grillet eller stegt fisk, sashimi (rå fisk), eller andre skaldyr kan blive portrætteret som hovedløbet af måltidet i vestlige termer. Retter som sakana ingen Nitsuke (fisk simret i en sake-baseret sauce) og kamaboko (fisk kager) er blot en af de dele af en japansk måltid.
I dag er dette dog ikke begrænset til fisk og skaldyr og indeholder mange andre proteiner såsom kylling, oksekød, svinekød. Ligesom i Buta-No-shogayaki (stegte svinekød skiver). Det er ikke ualmindeligt for fisk og skaldyr og andre proteiner, der blandes med grøntsager og serveret familie-stil som den vigtigste protein ret.
Blandet protein og vegetabilsk ret
Bortset fra den vigtigste protein ret, kan der være en sekundær ret af blandet protein og grøntsager, der er simmered, Sautéed, bagt eller stegt. Denne ret kan også serveres familie-stil. Nikujaga, en gryderet af oksekød og kartofler, er en mulighed, som er Yakiniku Donburi, oksekød med grøntsager.
Grøntsager hører med i en typisk japansk måltid
Ud over fisk og skaldyr, er der i det japanske køkken også stærkt domineret af grøntsager. Ofte er disse grøntsager simret i en dashi bouillon, Sautéed, eller blot kogt eller dampet i vand og serveret med sojasauce og mayonnaise. Yaki Nasu er en populær ret af grillet Japansk Aubergine, der er toppet med garnicher af ingefær, bonit flager, grønne løg og en smule af sojasauce.
Drikkevarer og dessert
Sammen med måltidet, varm grøn te eller anden japansk te vil blive tilbudt. Kold bygte (mugicha) serveres ofte i de varmere måneder. Alkohol som øl og sake er også typiske drikkevarer som nydes med en typisk japansk måltid.