4 forskellige typer af maki sushi du kan prøve hjemme
Nogle begyndere tror at alle maki sushi er ens. Men der er flere forskellige typer derude. Interessant nok er de forskellige typer af maki sushi baseret på nogle få variabler som forholdet mellem ris og ingredienser, hvor langt spredes risen, hvor tykt rislaget skal være, hvor man skal lægge fyldene, hvordan man ruller, og til sidst, hvor mange stykker der skal skæres i rollen. Baseret på disse variabler er der 4 forskellige typer maki sushi, som du kan prøve at lave hjemme. Lad mig tage dig gennem hver af dem, deres unikke egenskaber og krav.
# 1. Den mest populære typer af maki sushi går til Hosomaki Rolls
Hosomaki ruller vinder enorme popularitet verden over typer af maki sushi, fordi de laver en simpel og let snack, der kan spises i en enkelt bid. Disse ruller indeholder normalt sushi ris indeni og nori på ydersiden med kun en fyldning, som kan være rå fisk eller grøntsager.
De er slanke ruller med et tyndt lag sushi ris. Imidlertid ligger glæden i sin enkelhed, da ædlere får en smag til det bedste. Da den kun indeholder en ingrediens, er der nogle få typer af maki sushi Hosomaki ruller baseret på den anvendte type ingrediens.
• Tekkamaki: De bruger hovedsagelig rå tunfisk inde, og denne form stammer fra gamblinghullerne, hvor de var kendt som ‘tekkaba’. Det blev betragtet som en hurtig snack, der kan spises af kun en hånd.
• Kappamaki: Denne type rulle har strimler af japansk agurk inde, og det bruges traditionelt som en ganeudvaskning mellem forskellige typer af maki sushi indeholdende fisk eller skaldyr.
• Negitoromaki: Rullen har normalt hakket fedt tun inde i; sammen med nogle stykker hakket løg eller negi.
• Kanpyomaki: Til denne type rulle marineres tørrede kalebasser eller kanpyo til anvendelse som ingredienser.
• Takuan Hosomaki: Dette er en rullestil, der indeholder takuan eller syltet daikon som den ene og hovedbestanddelen.
Hvordan man laver hosomaki ruller?
Du får brug for:
• Krydret sushi ris
• Nori
• Fyldning (Rå fisk, skaldyr, agurk eller avocado)
• Sojasovs, syltet ingefær og wasabi
Du kan se nogle af mine anbefalede ingrediensmærker her
Instruktioner
- Fugt dine hænder, før du begynder at forhindre risen i at stikke på dine hænder. Saml alle ingredienser sammen.
- Tag et halvt stykke af Nori (ligner et rektangel) og læg det på bambusmåden, spred et tyndt lag sushi ris på det og efterlader ca. en tomme på siderne, der vil blive brugt til at forsegle rullen.
- Brug dine fingre til at anvende forsigtigt tryk for at få sushi risen til at blive jævnt uden at blive mashed. Brug ikke en ris padle til at gøre dette, eller du vil ende med at indsætte risen.
- Påfør en stribe wasabi eller noget andet krydderi efter eget valg i midten af risen for at forbedre smagen.
- Nu skal du placere den ønskede påfyldning, rå fisk, frugt eller grøntsag på en række over sushi riset i midten af nori.
- Løft bambusmåden og begynde at rulle ved hjælp af tommelfingrene. Påfør forsigtigt tryk og forsigtigt klemme på enderne for at forsegle rullen. Du kan køre en våd finger på den fjerne ende af Nori for at forsegle godt.
- Fugt nu sushikniven med en opløsning lavet ved at blande vand og eddike. Skær 6-8 lige skiver af rullen og server med sojasovs, sylt ingefær og nogle wasabi.
# 2. Den mindste rulle, også kaldet Chumaki Rolls
Chumaki er den lidt større søskende af Hosomaki, og det kaldes ofte den mellemstore roll. Den kan indeholde 2-3 ingredienser og har en diameter på ca. 3,5 cm når den er samlet. Mange finder de her typer af maki sushi nemmest at rulle, da de får et godt greb og nok plads til at forsegle rullen.
Interessant nok er navnet ‘Chumaki’ ikke så populært anvendt som hosomaki eller futomaki på internettet eller restauranter rundt omkring i verden. Trods det faktum, at ruller indeholdende 2 eller 3 ingredienser laves hvert minut i restauranter og hjem over hele verden, kender meget få mennesker det ved dette navn.
Nu, da du ved det, kan videresende info til andre og prøv at lave Chumaki hjemme ved hjælp af enkle ingredienser, som du kan finde online eller hos en hvilken som helst asiatisk købmand.
Sådan laver du Chumaki ruller:
Du får brug for:
• Sushi ris
• Nori
• Hakede grønne løg
• Strimler af agurk
• Kremost skåret i strimler
• Kold laks
Instruktioner
- Tag et Nori-ark i fuld størrelse og læg det på bambusmåtte. Tag nu ca. 1 kop sushi ris (mellemstor bold) og spred risen jævnt ud på nori.
- Læg fingrene i eddikevand og tryk forsigtigt på risen for at sikre, at den jævnt stikker til Nori-arket.
- Spred nogle wasabi eller andre krydderier efter eget valg i midten. Placer rækker af flødeoststrimmel over sushi riset over midsektionen. Drys de hakkede forårsløg over det.
- Placer nu en række skiveskåret laks over hele bredden af nori-arket. Sæt agurkestrimlerne lige ved siden af flødeost og laks for at tilføje friskhed.
- Løft siden af bambusmåden tæt på dig og start rulning for at lave en kompakt rulle, og tryk forsigtigt indad for at sikre, at alle ingredienserne holder tæt sammen.
- Når du er tæt på enden, og nori stadig er synlig, stop og giv en snæver knus med bambusmåtte. Forsegl slutningen med et par korn sushi ris eller du kan køre våde fingre på den bare overflade og forsegle.
- Fugt din kniv og skær Chumaki-rullen i 6-8 lige stykker. Serveres med sojasovs, wasabi og syltet ingefær.
# 3. De store Futomaki Rolls
Mens Hosomaki er den skinnede ældre bror, er Futomaki ligesom den fede yngre søskende, og er en af de typer af maki sushi, der er ekstremt populær i de vestlige lande. Mens begge typer af maki sushi har nori wrap på ydersiden og sushi rislaget inde, er den største forskel antallet af anvendte fyldstoffer.
Futomaki ruller er fyldige og lækre, som normalt indeholder 4 eller flere fyldstoffer, der supplerer hinanden. De er for det meste større end andre typer af maki sushi, omkring 5 til 6,3 cm. i diameter. Som følge heraf kan du ikke spise for mange Futomaki ruller på én gang.
Selvom Futomaki er lavet og serveret hele året rundt i Japan, betragtes det som hovedret for Setsubun, den dag, hvor folk beder om et godt år fyldt med lykke. I denne periode i Japan er futomaki rullerne kendt som ‘Ehomaki’ eller ‘Eho’, der henviser til den heldige retning.
Det bedste ved futomaki er, at du kan bruge efterladte trimmings eller forskellige kød som ingredienser i rullen, fordi kvaliteten ikke påvirkes af den. Mange sushi kokke bruger efterladninger i futomaki for at reducere omkostninger og affald.
Sådan laver du Futomaki ruller:
Du får brug for:
• Eddike sushi ris
• Kanypo (kogt og tørret daikon radise)
• Krydret shitake svampe
• Imitationskrabbe skæres i lange pinde
• Spinat
• Agurk Julienne skåret i strimler
• Tamago (æg omelet) Imitationskrabbe skæres i lange pinde.
• Agurk Julienne skåret i strimler
• Tamago (æg omelet)
For at lave Kanypo skal du bruge: 30 gram tørret daikon radise, vand til blødning, 2/3 kop dashi suppe lager, 3 tbs sojasovs, 2 tbs sukker og 1 spsk mirin.
Instruktioner:
Vask tørret kanypo, afløb og sug i ferskvand i en time, indtil det bliver blødt. Klem ud overskydende vand og skær i 20 cm. lange strimler. I en gryde blandes sojasovs, dashi suppe, sukker og mirin. Kom i kog og simer derefter på lav varme, indtil væsken fordampes.
For at lave Tamagoyaki (æg omelet) skal du: 2 æg, rapsolie og 2 tsk sukker.
Instruktioner:
Sæt æg og sukker i en skål. Varm olie i en lille gryde og belæg hele overfladen. Tilsæt æggeblandingen for at skabe et tyndt lag og fold langsomt for at skabe en tykrullet omelet. Lad det afkøle og derefter skære i lange pinde.
Tilbered spinat: Tag 3 kopper vand og en halv tsk salt og bring koge. Nu tilsættes spinat til puljen og lad dem lave mad i 1-2 minutter. Lad spinaten dryppe, men lad dem ikke blive for grødet. Afløb og skyl med koldt vand.
For at lave krydrede shitake-svampe skal du bruge 6 tørrede shitake-svampe, 1/4 kop shitake-vand, 1/4 kop hjemmelavet dashi, 2 tbs mirin, 1,5 spsk sojasovs og 1,5 tbs sukker.
Instruktioner:
Sug de tørrede svampe i en kop vand natten over, presse ud gennemblødte svampe og hold shitake juice til side. Fjern stængler og skær svampene i tynde skiver. Sæt i en gryde og tilsæt shitake juice, sukker, dashi og mirin. Kog, reduc for at simre og koge i 10 minutter. Når det bliver blødt, tilsættes sojasovs og koges i yderligere 2-3 minutter.
Lad os nu komme i gang
- Placer bambusmåtte på arbejdsfladen og læg et Nori-ark i fuld størrelse på den.
- Fugt dine hænder, tag 1 og en halv kop krydret sushi ris og spred det jævnt ud på nori
- Brug dine fingre til at trykke risen. Husk at forlade dig om et tomme hul på den fjerneste side væk fra dig
- Placer to rækker krydrede shitake svampe i midten af risen. Spred en række spinat ved siden af shitake væk fra dig. Læg nogle agurkestrimler i en række ved siden af spinat.
- Tilsæt tamagoyaki og Imitation krabbe strips på siden tættere på dig og ved siden af shitake svampe.
- Løft nu bambusmåden med fingrene, og tryk forsigtigt for at sikre, at fyldene holder sig på plads. Begynd at rulle ligesom du gør for andre ruller for at få en kompakt form.
- Tør bladet af din skarpe japanske kniv med en fugtig klud og skær uramaki-rullen i 6-8 stykker med plastikpladen fastgjort. Fjern plasten og server med sojasovs, wasabi og syltet ingefær.
# 4. Den lækre Temaki Roll
‘Te’ refererer til hånden, og denne stil af maki hedder temaki fordi i modsætning til andre typer af maki sushi ruller bruger du hænder i stedet for en bambusmåtte til at rulle. Den består af nori, sushi ris og påfyldning. Mens andre maki ruller er formet som en cylinder, er denne formet som en kegle, og den spises med hænder i stedet for spisepinde.
De ingredienser, der anvendes i Temaki, er allerede dyppet i sojasovs, du behøver ikke at dyppe igen. Du kan spise det straks som en is. Da nori har tendens til at miste sprødhed, da det absorberer fugt fra sushi ris og fyldninger inde, smager smagen bedst, når den spises straks
Også kendt som japanske håndruller, er temaki den mere afslappede og sjove version af den populære delikatesse. Det har et sjovt udseende med ingredienser, der popper ud af keglen. Derfor er dette et godt valg til sushi partier.
Sådan laver du Temaki sushi
Du får brug for:
• Krydret sushi ris
• Sashimi tun
• Japansk eller almindelig mayonnaise – 1-2 ske
• Finhakket grønne løg – 2 ske
• Sriracha Hot Chili Sauce – 2 ske
• Hot sesamolie (rayu) – 1 ske
- I en lille skål blandes majones, grønne løg, chili sauce og varm sesamolie. Tilsæt hakket tun til sauce, dæksel og lad det sidde inde i køleskabet, indtil du er klar til brug.
- Tag en fuld størrelse Nori og skær den i en halv. Hvis du ønsker at lave mini-ruller, kan du yderligere reducere størrelsen til en fjerdedel af arket.
- Du skal omfordre nori for at sikre, at de bliver sprødere end før. Læg kun gaskomfuret eller elvarmeren på den nederste flamme og send Nori-arket frem og tilbage fra en afstand i 5-10 sekunder.
- Spred den krydrede sushi ris på den ene ende af Nori, der dækker mindst en tredjedel af området. Brug ikke mere end ¼ kop sushi ris.
- Opfyld sushi ris med de ovenfor beskrevne fyldninger. Arranger fyldningerne diagonalt over sushi ris.
- Begynd nu at folde fra et hjørne af nori-arket for at danne en kegleform. Du behøver ikke bekymre dig om, at keglen falder fra hinanden, fordi nori absorberer fugtighedsform sushi ris og pinde.
- Tæt kanterne med nogle få korn for at sikre, at keglen forbliver i form. På nogle steder kan de pakke keglen i plastpladen, indtil du er klar til at spise den.
Nu når du kender til de forskellige typer af maki sushi, kan du også læse de 5 typer af sushi, som alle burde vide.