Wasabi: 11 interessante fakta om denne varme, grønne vidunder
Vi har alle hørt om denne grønne ingredients kaldet wasabi. Men hvor meget ved vi virkelig om det, undtagen den krydret og dejlige stærke smag?
Den oprindelige plante – Wasabia Japonica – har rødder i det gamle Japan, da den først blev fundet ved floderne. Der er ikke meget ændret siden da – det er også de steder, hvor Wasabi-planten vokser i dag, og holder liv i en af de ældste kulinariske traditioner i Japan. Det findes hovedsageligt i Shizuoka og Nagano samt i Azumino-sletterne.
Wasabi dyrkning
Dette er, hvad vi kunne kalde en plante med personlighed – at dyrke Wasabi er temmelig udfordrende, i betragtning af at det har brug for meget specifikke vækstkrav såvel som lang tid på at nå modenhed. Dette betyder, at det meste af Wasabi kommer fra planter, der vokser i et naturligt miljø uden pesticider eller jordberigende kemikalier. Velsmagende og sundt! Det er blevet vedtaget af meget dygtige landmænd i andre dele af verden, såsom Australien, Kina, New Zealand, Taiwan og Nordamerika.
11 Særegne ting, du måske ikke vidste om Wasabi
1. Rødderne er ikke de spiselige dele
Når det kommer til rhizomplanter, er vi vant til tanken om at vi spiser rødderne, f.eks. Når det gælder kartofler eller gulerødder. Men når det kommer til Wasabi, er den del, der er revet og brugt som krydderier, stammen, ikke rødderne.
2. Krydderismagen er mere relateret til kål, end du kunne forestille dig
Selvom den almindelige viden er, at Wasabi-planten stort set ligner peberrod, er sandheden at når det kommer til arter, er det faktisk en urteagtig plante, hvilket gør den mere relateret til kål og sennep.
3. Du skal betale mere for den ”rigtige” Wasabi
Som nævnt tidligere er voksende wasabi ret udfordrende, og det vokser kun af sig selv nogle få steder i Japan. Derfor er det meget vanskeligere at finde den ægte varer på markedet, og den er bestemt dyrere. I 2014 var en kilo Wasabi uden for Japans grænser omkring 1000kr, og priserne er steget lige siden. Så hvis du virkelig ønsker den rigtige smag, skal du være klar til at betale for den!
4. Den falske Wasabi
Da det er sådan en ønsket smag, men alligevel ikke særlig let at finde, er masseproducenter kommet med en række udskiftninger for at efterligne smagen til en langt lavere pris. Du kan spørge din yndlingssushirestaurant næste gang, om deres wasabi er ægte, eller en kopi. Og hvis du allerede har prøvet, hvordan den rigtige smager, kan du være dommeren, hvis det er en god kopi eller en frygtelig!
5. Den hemmelige ingrediens, der forhindrer madforgiftning
Selvom smagen er stor, er hovedårsagen til, at wasabi begyndte at blive brugt i japansk kultur, dets fantastiske sundhedsmæssige fordele. I dag har vi specialiserede mennesker til at forberede den rå fisk og holde den under de bedste betingelser, men tilbage i den ikke så moderne tid, kan man ved at spise rå eller dårligt kogt fisk være farligt og føre til alvorlig madforgiftning. Wasabi var en nøgleingrediens i at sikre, at fødevarer blev holdt sikkert.
6. Wasabi-smagen forsvinder meget hurtigt
En anden indikator på den rigtige wasabi kan være smagens evaneserende karakter. Når den er klar tilberedt, hvis den lader være afdækket i så kort som 15 minutter, vil smagen forsvinde. Hvis du har nogen anden type wasabisaus, der varer i timer eller længere, er det bestemt en copycat.
7. Ikke kun til sushi eller sashimi
Selvom de fleste mennesker stereotype kun forbinder wasabi med sushi eller sashimi, er sandheden at i det japanske køkken kan dette krydderi findes i en masse fødevarer. På grund af dets sundhedsmæssige egenskaber, blev det meget populært på kort tid ikke kun i Japan, men over hele verden. Du kan endda nyde wasabi med din yndlingsret, og ikke nødvendigvis kun fra den japanske menu. Men så igen, hvis det er ægte wasabi, tror jeg ikke du ville ønske at spilde det på noget som Nachos.
Læs også: Introduktion til de forskellige slags Sushi
8. Wasabi-anlægget har en lang holdbarhed
I modsætning til den revede wasabi, kan plantens fulde stamme beholde sin smag i flere måneder. Hemmeligheden er under opbevaringsbetingelserne. Når du opbevarer korrekt, kan du holde en plante i måneder og kun rive så meget, som du har brug for til engangsbrug.
9. Det handler ikke kun om Wasabisovs
Selvom de fleste mennesker kommer i kontakt med wasabistammen som det vigtigste krydderi, er andre dele af planten lige så gode og sunde. Alle plantens dele kan være nyttige, hvis man ved, hvordan man tilbereder dem. For eksempel kan bladene let syltes eller koges og sættes til enhver fad for lidt ekstra smag. Ikke desto mindre kan de spises eller blandes i fødevarer, endda rå, idet de holder alle de nødvendige sundhedsegenskaber.
10. En meget effektiv måde at bekæmpe (eller holde på afstand) E-coli
Wasabi er blevet brugt ikke kun i kulinarisk, men også i farmaceutisk industri. Dette skyldes dets høje anti-bakterielle egenskaber, der er i stand til at udslette en masse af de risici, der er forbundet med madforgiftning. Desuden kan det at spise wasabi regelmæssigt være en meget god og effektiv måde at bevare dit kropsforsvar på.
11. Den sande smag af Wasabi
Sandheden er, at wasabi mere er en smagsforstærker end en smag i sig selv. Den krydret smag er den originale egenskab ved denne ingrediens, men dens store fordel er dens alsidighed. At være bare en smagsforstærker gør det lettere at føjes til enhver ret uden risiko for dårlige eller uforenelige blandinger.
Wasabi og flere af dets sundhedsmæssige fordele
Wasabi er bestemt en af de mest spektakulære ingredienser, både for sin smag og for sine sundhedsmæssige fordele. Bekæmpelse af madforgiftning, giver et energisk løft på din krop og har høje antibakterielle virkninger er det, der gør denne plante til en af de bedste ingredienser, der kan tilføjes på din sushi-plade. Men oven på det har wasabi også en høj koncentration af antioxidanter, hvilket gør det til en stor allieret mod kræft og celleskader, såvel som at være et fantastisk våben mod hjerteanfald.
Dens rensende egenskaber kan også hjælpe med at bekæmpe de kemikalier, vi udsættes for dagligt, hvilket til sidst kan føre til kemisk afledte kræftformer. Dette er et fantastisk våben for den moderne verden og den usynlige toksicitet, vi er nødt til at stå overfor hver dag. Det har også masser af mineraler såsom C-vitamin, kalium, magnesium og zink. Andre store egenskaber ved wasabi er dens anti-inflammatoriske egenskaber såvel som at øge immunsystemet.
Alt i alt er wasabi stor, ikke kun på grund af dets madrelaterede fordele, men også som en fantastisk måde at holde din krop glad og sund, holde dig pumpet og klar til nye udfordringer forude.
Klar til Wasabi?
Hvis du nu higer efter et dejligt sushimåltid med et stykke af wasabis smag, kan du altid prøve det fra en af vores restauranter. Du kan også prøve det med nogle traditionelle opskrifter fra vores Maki Sushi blog, såsom sushiruller eller sashimi, eller udforske mere de moderne typer, prøve nye blandinger af smag, der vil spænde dine tunge knopper. Klar til at bestille? Tjek vores menu og bestil nu.