Gode råd til hvordan man spiser Japansk Mad
Når det kommer hvordan man spiser japansk mad, er japanske måltider helt anderledes i forhold til de danske måltider. For det første er det foretrukne valg et par spisepinde i stedet for en gaffel og kniv. Og for det andet er der mange retter, der er unikke for det japanske bord, der skal spises på en bestemt måde.
Men før den forbrugende kan begynde, er det almindeligt at starte din japanske måltid med sætningen “itadakimasu”. Itadakimasu bogstaveligt betyder “til ydmygt modtage” eller på dansk “tak for mad”. Når itadakimasu er blevet sagt, er det tid til at opleve en autentisk japansk måltid, hvor både mad og den måde at spise retterne er virkelig unikke for kulturen.
Hvordan man spiser Japansk Mad: Dampet Ris
Når du spiser dampet ris som en del af et japansk måltid, bør skålen være vuggede i den ene hånd med tre til fire fingre, der understøtter bunden af skålen, mens tommelfingeren hviler komfortabelt på siden. Spisepinde bruges til at afhente en lille portion ris og spises. Skålen bør ikke bringes til munden, men holdes i en kort afstand for at fange risen, der ved et uheld falder. Det betragtes som dårlige manerer at bringe din ris skål til dine læber og skovle risen i munden.
Mens det er hensigtsmæssigt at krydre dampet ris med tørrede ris krydderier (Furikake), tørret krydret tang (Ajitsuke Nori), eller andre vegetabilske eller protein-baserede ris krydderier (Tsukudani), er det ikke hensigtsmæssigt at hælde sojasauce, mayonnaise, chili peber eller chili olie direkte over dampet ris i din risskål.
Læs også: Udforsk traditionel japansk mad
Miso Suppe med spisepinde
Du kan blive overrasket over at erfare, at det er sædvane at spise miso suppe, også kendt som “Miso Shiru” på japansk, med spisepinde. Den lille skål suppe er placeret i den ene hånd, med fire fingre støtter bunden af skålen, mens tommelfingeren hviler komfortabelt på siden af skålen. Da der ikke er nogen ske, forventes det, at du hovedsageligt drikker fra skålen.
Når bouillonen er sippet, er det ikke ualmindeligt at støtte skålen med din frie hånd, hovedsagelig ved hjælp af begge hænder til at støtte skålen. For at spise de faste ingredienser i miso suppe, anvendes spisepinde; dog bør skålen stadig være vuggede i den ene hånd og løftes tættere på din mund, på samme måde at spise dampet ris.
Hvad består et japansk måltid af?
Et typisk japansk måltid består ofte af et par forskellige side retter. Sommetider disse side retter serveres i meget små portioner i individuelle plader for hver person. I dette tilfælde spises side retten ved hjælp af dine egne spisepinde, omtalt i japansk som “jikabashi”. Den lille ret er ofte tilbage på bordet, og der er ingen grund til at bringe sidepladen op til munden for at spise maden. Hvis der er nogen store stykker af mad, kan de skæres med dine spisepinde og derefter nydes.
Se også: Hvad er der i en typisk japansk måltid?
Hvordan de forskellige retter opstilles
Andre gange, side retter vil blive serveret familie stil, i en større skål. Hvis der er individuelle serverings redskaber til hver side ret, skal du bruge disse til at betjene maden på din egen tallerken. Når der ikke leveres separate redskaber, kan enten bagsiden eller de øverste ender af dine spisepinde bruges til at betjene noget af maden på din tallerken (dette menes at undgå bakterier fra de nederste ender af de spisepinde, der går ind i vores mund).
Den korrekte måde at tjene sashimi er at placere den rå fisk på en separat plade, sammen med en mindre tom skål for en portion sojasauce. Ofte wasabi, eller japansk peberrod, blandes i sojasauce.
Hvordan man spiser Japansk Mad: Sashimi of Nigiri
At spise sashimi, hvert stykke er dyppet i den separate skål af sojasauce og wasabi, derefter nydt. Der er ingen grund til at løfte sojasauce skålen fra bordet. Det er ikke hensigtsmæssigt blot at hælde sojasauce over hele sashimi, især når en lille skål er fastsat for sojasauce.
I Japan, er et varmt håndklæde ofte leveret før måltidet til at rense dine hænder, fordi nigiri sushi er traditionelt spist med fingrene som en one-bid mad. For at spise nigiri sushi, blot afhente et stykke, dyppe det i sojasauce, og derefter spise det i en bid, hvis du kan. Nigiri sushi serveres ofte på en separat tallerken, sammen med en lille skål af sojasauce og wasabi.
Tempura (dybstegte skaldyr og grøntsager)
Tempura er dybstegte fisk og skaldyr og grøntsager, serveres typisk med enten salt eller en tempura dipping sauce “tsuyu” som det er kendt på japansk. Når en tsuyu dipping sauce er tilgængelig, er det normalt serveret med en lille plade af revet daikon radise og frisk revet ingefær.
Tilsæt daikon og ingefær i tsuyu saucen, før du dypper din tempura til at spise. Hvis der serveres salt, skal du blot dyppe tempura ind i saltet eller drys noget af saltet over tempura, og derefter nyd det. Hvis du bestiller en tempura ret med en række ingredienser, er det bedst at spise fra forsiden af skålen mod ryggen som kokke vil arrangere fødevarer fra lysere til dybere smag.
Hvordan man spiser Japansk Mad: Nudler
Det er ikke uhøfligt, og er faktisk kulturelt acceptabelt at slurpe nudler. Så vær ikke genert! I det japanske køkken, der er flere typer af nudler og nogle er spist anderledes end andre. Varme nudler serveret i en bouillon spises direkte fra skålen med spisepinde. En oversize ske, eller “rengey” som det er kendt på japansk, er ofte tjent til at hjælpe med at løfte nudlerne og drikke suppen med din frie hånd.
Kolde nudler kan serveres på en flad plade eller over en “Zaru-stil” si. De er ofte ledsaget af en separat lille kop, der er fyldt med dipping sauce (eller saucen leveres i en flaske). Nudler er dyppet i saucen, en bid ad gangen, og derefter nydt. Hvis en lille plade af frisk revet daikon radish, wasabi, og skåret grønne løg også er forsynet med nudlerne, er du velkommen til at tilføje disse til den lille kop dipping sauce for ekstra smag.
Kolde nudler serveret i en lavvandet skål med forskellige toppings og en flaske tsuyu, eller noodle sauce, er typisk beregnet til at blive spist fra skålen. Tsuyu hældes over indholdet og spises med spisepinde.
Bord Manerer
Et japansk måltid er ofte sat på bordet med et par spisepinde lagt på en spise pind hvile. Hvis du holder pause med at spise under dit måltid for at nyde din drink, skal du placere dine spisepinde tilbage på spise pindens hvile – det er præcis, hvad de er til. Hvis der ikke er nogen spisepinde hvile, skal du blot lægge dine spisepinde sammen pænt hen over din tallerken eller skål.
Læs også: 10 japanske bordmanerer du skal vide
Slutningen af din japanske måltid
I slutningen af dit japanske måltid skal du returnere dine spisepinde tilbage på spise pindens hvile, hvis der blev givet en. Hvis der ikke var en spise pind hvile, så blot læg dine spisepinde pænt på tværs af en tallerken eller skål.
Sig “gochisou-sama” på japansk for at indikere, at du er fuld og har nydt dit måltid. Oversættelsen til denne japanske sætning betyder “Tak for denne lækre måltid” eller blot “Jeg er færdig med mit måltid.” sætningen kan rettes til din vært, dit familiemedlem der kogte måltidet for dig, restaurantens kok eller personale, eller endda sagt højt til dig selv.