De unikke kvaliteter af japansk whisky
Japansk Whisky: Når den autoritative udgivelse Jim Murrays whisky bibel ved navn “Suntory s Yamazaki single malt sherry cask 2013” den “bedste whisky i verden” i 2015, var det en udtalelse følte rundt om verden af destillere.
På trods af tidligere priser for japanske Scotches, havde de fleste observatører længe antaget, at stor Scotch kun kunne foretages i sit hjemland Skotland.
Men her var en japansk destillat som kommer ud på toppen.
Historien om Japansk Whisky
Dette var sket ti år før, da Nikkas Yoichi whisky og Suntory Hibiki havde vundet toppriser.
Men efter Murrays erklæring, åbnede sluserne for alle japanske whiskyer, og hvad der var blevet forbrugt kun i Japan kom til at være i en sådan verdensomspændende efterspørgsel, at bestandene løb kort og auktioner begyndte at hente himmel-høje priser for en enkelt flaske japansk whisky.
En flaske 1960 Karuizawa Ichiro single malt fra Japans mindste destilleri, venture whisky, hentede en eøjen-åbnende $118.500 på auktion i Hong Kong i 2015.
De, der havde fulgt modning af japansk whisky industri over næsten et århundrede tænkte sikkert, “det er på tide.”
Men buen af denne historie lyder som en typisk fortælling om japansk succes, begyndte med den hengivne undersøgelse af en udenlandsk kunst, den gradvise tilpasning til japanske smag, og den konstante raffinement og udsøgt sans for detaljer.
For så vidt angår japansk whisky, anvender de fleste destillerier stadig maltet eller endog gentaget Byg importeret fra Skotland, og deres valg af farvande og lokaliteter til destillerier har ført til skabelsen af det, der i vidt omfang betragtes som nogle af verdens bedste whiskyer.
Ikke desto mindre, Murrays 2015 erklæring var et afgørende øjeblik, der markerede en kulmination af en historie, og bekræftelse af en industri, der startede, da den første kommercielle flaske blev frigivet i 1924.
Japansk Whisky, begyndelsen fra 1918
Men grundlaget for denne flaske var blevet lagt længe før, begyndende for alvor i 1918, i-selvfølgelig-Skotland.
Det var i 1918, at Masataka Taketsuru gik til Skotland for at studere fremstilling af skotsk whisky.
Typisk flittig og detaljeorienteret, som det er almindeligt i japansk kultur, Taketsuru kom tilbage til Japan i 1920 med en skotsk kone og en dyb viden om og subtile påskønnelse af de ingredienser og processer, der bidrager til at gøre verdens fineste japansk whisky.
Han blev snart hyret af Shinjiro Torii, grundlæggeren af Japans ældste destilleri, Suntory, og tilsammen grundlagde mændene japansk whisky industri.
Som det ofte er tilfældet med japanerne og deres vedtagelse af udenlandske traditioner, havde takesuru og Torii først til formål at genskabe de kvaliteter af klassiske Scotch, ved at importere Bourbon Tønder og maltet og gentaget Barleys fra Skotland, og andre destillerier fulgte trop.
Men i årenes løb, har nogle japanske destillerier vedtaget sådanne lokale elementer som Tønder lavet af indfødte mizunara egetræer, samt lokalt dyrket Byg, der bevæger sig ud over den perfekte kopi til noget unikt japansk.
Sammen voksede Torii og Taketsuru Yamazaki Distillery uden for Kyoto i mere end et årti.
Taketsuru forlod i 1934 for at forfølge sin forestilling om, at en whisky bedst kunne udvikles i det kølige højland Hokkaido, hvor landskaberne nogenlunde afspejler det vindblæste højlandet, der producerer klassisk skotsk whisky.
Den virksomhed, der i sidste ende dukkede op, er en af Japans mest kendte: Nikka
Japan har stadig kun 10 destillerier i forhold til Skotlands mere end 100, og japanske whiskyer, mens på grund af den oprindelige, vokser til at være helt anderledes. Dette skyldes til dels strukturen i branchen, og til dels til japansk smag.
Japanske whisky beslutningstagere udviklet deres produkter til at appellere til den usædvanligt subtile japanske gane, indarbejde mere lokale korn og endda skove (i fade) til at skabe noget unikt japansk: undertiden lysere, for sipping, eller tungere, da Japansk drikker ofte deres whisky med vand, eller soda, eller endda med en klemme af citron.
Ligesom Japansk Sake, drikker mange japanere også whisky med mad, en mindre almindelig praksis andre steder, så smagen kan ikke være overvældende. Japanske whiskyer skal være alsidig og robust, nogle har til formål at diskriminere Scotch sippere og andre på mindre krævende cocktail drikkere.
Industriens struktur er også vigtig: i Skotland anvender blandings producenterne produkterne fra en række forskellige destillationsvirksomheder, og i Japan fremstiller de fleste destillerier deres egne blandinger af deres egne produkter.
Mens single-malt Scotches får en masse varsel blandt aficionados, de fleste whiskyer er blandinger, lavet af forskellige partier af enkelt malt, og de fleste er ikke sipped, men bruges i en række forskellige cocktails som den evigt populære highball.
Dette havde traditionelt begrænset vifte af japanske whiskyer, på grund af den smalle valg af bestande til rådighed for blanding.
Men i de seneste år har destillerierne udvidet deres egne kreationer, hvilket giver deres egne blendere mere at arbejde med, og gør selv japanske blandinger mere forskelligartede og spændende, og en kraft til at regne med i verden af whisky.