Nigiri Sushi: En guide til den mest velkendte sushi
Sushi er måske den mest berømte japanske mad i denne verden. Den mest kendte sushi er den ovale-formede sushi, kaldet nigiri sushi, som betyder hånd presset sushi. Nigiri sushi kan laves med forskellige toppings og er almindeligt serveret i sushi restauranter. Sushi kokke i Japan skal gå gennem en række træninger for at lære at lave nigiri sushi.
Nigiri sushi involverer en skive rå fisk på toppen af en lang, komprimeret bunke ris. Nigiri serveres normalt i par, med en lille ising af wasabi mellem ris og fisk. Nogle andre gange med en lille strimmel af Nori (tang) til at remme det hele sammen.
Hvor vigtig er sushi risen til Nigiri Sushi?
Da smagen af sushi afhænger af, hvor godt risen er kogt, er det vigtigt at lave risen ordentligt. Folk bliver stamgæster til en sushi bar, fordi smagen af Sushi ris er velegnet til dem.
Tips til at lave sushi Ris:
- Tilsæt eddike blanding til dampet ris, når risen stadigvæk er varm.
- Afkøl risen hurtigt ved hjælp af en ventilator, så det vil se skinnende ud.
- Brug en ris spatel til at blande risen, ved hjælp af en cut og fold bevægelse, så du ikke maser riskornene.
Der er en slags nigiri sushi kaldet Gunkan Maki, som er en bunke af Sushi ris indpakket med en strimmel af Nori og toppet med forskellige ingredienser, såsom ikura (laks rogn). Gunkan betyder et slagskib på japansk. For at lave gunkan-Maki, skal du forme risen til en oval og dække siden med en strimmel af Nori tang. Derefter anbringes toppings på toppen.
Når du skal til at spise nigiri sushi, så hust at rense hænderne først og derefter tage et stykke Sushi med fingrene. Hvorefter fisken dyppes i en smule sojasauce og den er klar til at spise. Vær omhyggelig med ikke at dykke risen i for meget sojasauce.
Andre typer af Sushi
Der er mange andre forskellige typer sushi, så som Maki Sushi som involverer strimler af fisk og grøntsager lagt i ris og rulles inde Nori for at lave en lang cylinder. Det er så typisk serveret skåret i 6 til 10 stykker.
En anden fælles ting, der er i Maki familien er Temaki, som oversætter bogstaveligt som “hånd rulle”. Temaki involverer en Nori kegle, der holder fisk, ris og andre ingredienser indeni.
Så er der også Uramaki, som er en “Inside-Out” rulle med fyld i midten. Ura makien har tang inden i rullen og endelig Sushi ris som det ydre lag. Disse er ligesom den almindelige Maki, skabt som lange cylindre derefter skåret.
Inari sushi er indkapslet i en pose stegt tofu, og har typisk ingen fisk, kun Sushi ris. Et af de mest populære valg for vegetarer.
Chirashi sushi er simpelthen en skål af Sushi ris med fisk og andre ingredienser blandes i.
Sidst med ikke mindst, er der sashimi, som mange i Japan ikke antager for at være Sushi, fordi det ikke indholder ris. Men i Danmark er det helt almindeligt at finde denne ret i sushi restauranter og butikker der sælger sushi. De fleste steder serverer man sashimi med sushi ris ved siden af.