Hvad er forskellen mellem Kombu og Nori til Sushi?
Sushi elskere er alt for bekendt med kombu og nori til sushi. Til de fleste er det kun grøntsager, der går godt sammen med deres yndlingssushi. De synes ikke at være meget forskellige. Der er dog flere grundlæggende forskelle mellem disse to grøntsager.
Så, hvordan er kombu forskelligt fra nori til sushi? Den grundlæggende forskel er, at kombu er tørret kelp, mens nori er en tang. Forskellene løber dog dybere end det og involverer faktorer som næring, forberedelse og brug blandt andre. Her er et dybere indblik i, hvordan disse to havgrøntsager varierer i hvert bemærkelsesværdigt aspekt.
Grundforskelle mellem Kombu og Nori til Sushi
Kombu og nori adskiller sig i forskellige faktorer lige fra udseende til deres ernæringsmæssige indhold. Begge er hæftejapanske japanske retter, der er tilberedt og forbrugt på forskellig måde. Men begge forbruges med sushi og en række andre skaldyr – begge kan også forbruges uafhængigt. Her er en dybtgående indsigt i, hvordan disse to adskiller sig i:
Udseende og struktur
Kombu sælges i tør tilstand. Det kan sælges som hele plader eller i små stykker afhængigt af dine præferencer. Det er tykt og har en tør tekstur, der blødgør, når den nedsænkes i vand. Den har en meget kedelig farve, der næsten er sort.
Nori sushi tang som dette sælges også tørt som hele plader eller stykker afhængigt af din præference. Den har en sprød tekstur og er lysere i farve sammenlignet med kombu. Dens tekstur og smag bliver ødelagt, når de nedsænkes i vand og derfor bør altid holdes tørre.
Nori til Sushi og Kombu Ernæring
Nori sushi tang har mange sundhedsfordele, mens kombu også er rig på en række næringsstoffer, herunder:
Calcium
Kombu er rig på calcium, der hjælper med dannelsen af stærke knogler og tænder. Det anslås, at 10 gram kombu giver så meget som 17% af det krævede calciumindtag. Og i modsætning til de fleste andre kilder til calcium er det ikke allergisk over for calciumintolerante individer.
Fiber
Kombu er rig på opløselig fiber, som er fremragende til metabolisme. Fiber hjælper i fordøjelsen og hjælper med at lindre problemer som forstoppelse. Det understøtter også god tarmbevægelse og hjælper med vægttab.
Jern
Kombu er også rig på jern og dermed hjælpsomme til at bekæmpe anæmi, som er stigende. Dens jernindhold hjælper også med at overvinde uforklarlig træthed, tørre negle og mangel på åndedræt for overordnede velvære.
Kombu og Nori til Sushi Mineraler
Kombu er rig på en række mineraler, herunder zink, magnesium og germanium. Disse mineraler har varierende virkninger på kroppen, men generelt hjælper med at øge immunitet, orgelfunktion og muskel agility for overordnede velbefindende.
Vitaminer B, C, D og E
Kombu er også rig på en række vitaminer, herunder vitaminerne B, C, D og E. Kombineret disse vitaminer bidrager til kroppens overordnede velvære og forebygger forskellige sygdomme.
OBS: At spise for meget kombu kan også forårsage hyperthyroidisme, da den er meget rig på jod.
Nori er også rig på en bred vifte af næringsstoffer, herunder:
Nori til Sushi og Kombu Proteiner
I modsætning til kombu er nori rig på opløselige proteiner, der hjælper med bodybuilding og reparation af revet kropsvæv.
Vitaminer
Nori er også rig på vitaminer A og B1, som hjælper med at øge synet og bidrage til det generelle velfærd ved at øge kroppens naturlige immunitetssystem.
Zink
Nori er også rig på en række mineraler, især zink, som hjælper med at reparere beskadigede væv og bidrager til kroppens overordnede velvære.
Jern
Ligesom kombu er nori også rig på jern, der hovedsagelig er ved at opretholde og øge blodniveauet for den generelle trivsel og energiproduktion.
Calcium
Nori er også rig på calcium, der er godt for udviklingen af stærke knogler og tænder.
Bevaring af Nori til Sushi og Kombu
Japan er den største producent af Kombu, selv om Kina har dækket en betydelig grund.
Kombu er høstet i Hokkaidos lavvandede vand i Japans nordligste ø. Den er også opdrættet i stor skala i lavvandede vandområder ud for Japans kyster såvel som i modificerede gårde ud for Kinas kyster.
Når høstet er, spredes kombu i solen for at tørre, skåret i lagner af forskellig længde og pakket i plastikposer til salg. Kombu bør holdes tørt og kun fugtet, når de er forberedt til madlavning og spisning.
Igen er Japan også den største producent af nori.
Den høstes til søs og opdrættes også i modificerede gårde i hele Japan og Kina.
Sporer plantes på garn i januar og overføres derefter til bugter og laguner. Tangen høstes derefter i efteråret, vaskes i koldt vand og spredes ud i solen for at tørre.
Når den er tør, er den skåret i plader og pakket i plastikposer – Alternativt kan den krydres med mirin og sojasovs til at lave en række forskellige smagsversioner af nori.
Forberedelse og spisning af Nori til Sushi og Kombu
Kombu har længe været forbundet med held og lykke i japansk kultur. Til dette formål serveres det for det meste i starten af et nyt år, da det antages at bringe held og lykke til resten af året.
Det kan tilberedes på mange forskellige måder.
Det er mest populært at lave dashi, en populær skål i Japan, ved at nedsænke den i kogt vand.
Kombu er også simret i mirin, sojasovs og en række andre krydderier og tilsat til kogte retter for at tilføje smag. Det kan også blødgøres i eddike og rives for at lave en oliven-grøn skål kendt som tororo-kombu.
Endelig kan det simmeres og vikles rundt sild og andre fisk til at lave kobu-maki.
Nori til sushi er måske den mest populære af de to, som det er almindeligt anvendt i sushi restauranter til at pakke sushi og ris til en række retter, i hvilke tilfælde det hedder norimaki-sushi- det gør det ikke nødvendiggør enhver forberedelse og gøres i sin tørre, naturlige tilstand.
Det er også et populært morgenmadsmad, når det pakkes om ris og dyppet i sojasovs. Endelig kan den rives og tilsættes i en skål ris eller doused i varm te, i hvilket tilfælde det hedder O-chazuke.
Andre populære typer spiselige Tang som Kombu og Nori til Sushi
Kombu og nori til sushi kan være de mest populære typer spiselige tang, men der findes tre andre typer, der er lige så nærende:
Wakame
Wakame, også kendt som havets moster i Vesten, er lige så populær i Japan som kombu og nori.
Det er meget næringsrige og rige på næringsstoffer som jern, calcium, fiber og en række vitaminer.
Den vokser i lavt vand og opdrættes i dag. Den høstes om foråret og bevares ved tørring eller saltning.
Det kan serveres rå i salat eller let simret i suppe. Det kan også bruges som garnering. Den har en delikat smag og en duft, der ligner havet. Det er også sprødt, medmindre det koges i lange perioder.
Hijiki
Hijiki er også populær i Japan, men ikke så meget i vesten.
Det høstes og tørres derefter i solen. Den udvider med op til 10 gange dens størrelse, når den nedsænkes i vand.
Det er vant til at lave suppe, når du smutter med sojabønner, tofu og en række andre grøntsager.
Det er nærende og antages at indeholde en række mineraler og vitaminer, selv om forskning i det ikke er så omfattende. Den har en sød, delikat smag og crunchy tekstur.
Kanten
Lavet af tengusa (en form for plante populært kaldet himmelsk græs), har kanten slående ligheder med gelatine bortset fra at det ikke indeholder animalske produkter.
Det er meget nærende og rig på en række mineraler og vitaminer.
Når den er høstet, tørres den til konserveringsformål; den er meget delikat, når den tørres, da den er tynd nok til at se igennem og endda flyde i luften.
Kanten er let at forberede, da den simpelthen er gennemblødt i vand og hældt i supper og grøntsager.
Relaterede spørgsmål til Sushi Tang
Er det sandt, at kombu har kræfthelende egenskaber?
Kombu er blevet spottet for at indeholde egenskaber, der bekæmper kræft og andre kroniske sygdomme. Dette er især populært i Japan og Kina.
Disse påstande er dog endnu ikke blevet bekræftet, og der er fortsat forskning.
Det indeholder dog helbredende egenskaber til en række andre mindre forhold som f.eks. Jern- og calciummangel.
Har Nori til Sushi nogen helbredende egenskaber?
Nori, i modsætning til kombu, er ikke påstået at have nogen helbredende egenskaber.
Men dets række næringsstoffer, herunder vitaminer og mineraler, for at forhindre mod en lang række sygdomme ved at forbedre kroppens immunsystem.
Er vild kombu og nori sikkert for at spise?
Ja, vild kombu og nori er helt sikkert for at spise. Men i betragtning af de stigende niveauer af forurening i havet, advares folk mod at spise for meget af disse tang, da de kan absorbere forurenende stoffer.
Nogle mennesker er også bekymrede for den japanske kombu og nori’s velvære på grund af fukushima-kernekilden.
Til dette formål er det tilrådeligt at købe din kombu eller nori til sushi fra certificerede købmænd.