Japansk trøstemad – 5 japanske madretter, når du ikke føler dig så godt
Japansk Trøstemad eller komfort mad er traditionel madlavning, der har en tendens til at have en nostalgisk eller sentimental forbindelse, ofte en relateret til familie eller barndom. På grund af sådanne minder, trøster disse fødevarer os, især når vi længes efter hjem eller føler sig særligt sårbare eller syge.
Ikke overraskende, i Japan har de deres egne komfort mad. Mange af forskellige japansk trøstemad har en ris forbindelse og kan endda centrere omkring det unikke forhold mellem mødre eller hustruer og deres rolle i familiens mad forberedelse.
Hvad spiser man som japansk trøstemad?
Hvad spiser japanerne normalt, hvis de bliver forkølet? I Japan, Negi (grøn løg) og ingefær bruges ofte, da disse siges at holde vores kroppe varme. Her er nogle af de traditionelle japansk trøstemad retter.
Se også: Fantastisk Japansk mad at prøve (som ikke er Sushi)
Okayu – Japansk risgrød
Det bliver ofte spist, når folk ikke føler sig så godt. Grød har en meget mild smag, og det er nemt at fordøje, hvilket gør det til en perfekt mad, når du ikke har meget af en appetit. Okayu er normalt lavet af hvid ris og vand. Forholdet mellem vand og ris kan være alt fra 20 til 5 gange så meget vand som ris. Den mest populære topping er umeboshi. Umeboshi er sur og salt syltede blomme, og smagen går meget godt med ris. Du kan også tilberede Okayu med æg eller søde kartofler.
Shogayu (Hot ingefær drink)
På japansk “Shoga” betyder ingefær og “Yu” betyder varmt vand, så “Shoga Yu” refererer til ingefær te, et hjem middel, der anvendes til at behandle den almindelige kulde. Denne beroligende og krydret urte te vil helt sikkert varme din krop op. Bland 2 teskefulde af revet ingefær og 2 teskefulde sukker i en kop, og hæld 2/3 kop varmt vand i koppen. Brug frisk ingefær rod til at lave shogayu og du vil ende op med en perfekt japansk trøstemad ret.
Negi-miso-Yu (varm grøn løg drik)
Forkølelse i Japan kalder for retsmidler der varmer kroppen, med ingefær og Negi (grøn løg) er traditionelle ingredienser i varme drikke og supper. Prøv Negi-miso-Yu, en varm grøn løg drik. Bare tilsæt 1 spiseskefuld hakkede grønne løg og 2 teskefulde miso i en suppe kop og fyld med kogende vand. Lad det stå indtil det er kølig nok til at drikke.
Japansk trøstemad – Zosui
Også kendt som Ojiya, er en mild og tynd japansk ris suppe beslægtet med en grøntsagssuppe med masser af ris. Rester suppe fra Nabe bliver ofte genbrugegt til zosu med pre-kogte ris. Det er krydret med enten sojasauce eller miso og kogt med andre ingredienser som kød, skaldyr, svampe, og grøntsager. Det serveres generelt til dem, der er syge eller på anden måde føler sig utilpas og er normalt kun serveret i vinteren. I stedet for ris, Udon og ramen nudler er anstændige alternativer.
Tamago-zake
Denne opskrift er lavet ved at varme op sake (meget varmt) og tilføje en frisk rå æg til det. Det er den japanske fætter til æggesnaps. Den klassiske opskrift kræver en rå slået æg, et skud af honning og omkring 180ml af varm sake, skudt ned hurtigt. Nogle ældre opskrifter kræver frisk revet ingefær samt ægget. Smagen af tamago-zake er både rig og herlig.