Hvad er Maki sushi?
Hvad er maki sushi og hvordan laver man det? Maki betyder “rulle” på japansk, så hvis Maki optræder i navnet, så rulles der. I Danmark, når nogen siger Maki, refererer det til sushi ruller, men det korrekte udtryk til at bruge i Japan, er Makizushi. Maki sushi betragtes som en nybegynder sushi, da det er en af de mest populære typer af Sushi i verden og er ikke eventyrlystne som andre sushi typer.
Så hvad er maki sushi? Det er lavet med Nori (tang) på ydersiden, og derefter sushi ris på indersiden, samt de forskellige fyldninger såsom fisk og skaldyr (mest almindeligt og ofte rå) og andre forskellige ingredienser. Da Nori er en af de vigtigste ingredienser i Maki sushi, er den kendt som “norimaki” på japansk. Valget af fyldninger er uendelige, og du kan have forskellige Maki ruller, såsom Tun rulle, Avocado rulle, Ål rulle, Agurk rulle, San Francisco rulle, Vegetabilsk rulle, California rulle. Det vigtigste aspekt er forberedelsen af risen. Når det er sagt, hvis du ønsker selv at lave Maki sushi derhjemme, så har du brug for at vide, hvordan man forbereder ris først.
At lave Maki sushi kræver flere teknikker, herunder ris-spredning, ingredienser (således at det hele ser smukt ud), rullende (ikke for stramt, ikke for løs) og ren skæring. Maki sushi ser ud som det er sværere at lave end andre sushi typer, men ved hjælp af en bambus måtte, er det ganske let. For at hjælpe dig med at sprede ris tyndt nok og bruge fyldninger sparsomt, er nøglen til at holde dine hænder våd på alle tidspunkter.
Der er flere forskellige typer af Maki sushi, primært baseret på tykkelsen af rullen selv. I denne artikel vil vi gå gennem forskellige typer af Maki sushi, som du ofte kan finde i sushi restauranter.
Hvad er maki sushi og hvor kan du spise det?
Maki sushi er en af de mest populære typer Sushi i Danmark. Beviset for dette, mens du kan finde dem i enhver sushi restaurant, kan du også finde dem i enhver velassorteret moderne købmand, supermarkeder og endda i dagligvarebutikker.
Hvad er Maki Sushi og hvordan laver man det?
Hvis du ønsker at lave Maki sushi derhjemme, får du brug for nogle speciale elementer til at komme i gang (undtagen hvis du ønsker at lave Temaki Sushi). Sushi måtte eller makisu er en af dem. Lavet af tynde stykker bambus holdt sammen med snor. En bambus måtte er et arbejdsredskab, hvor du vil lægge alle dine ingredienser i og begynde at rulle. Disse måtter kan findes i ethvert supermarked, eller du kan købe dem online.
Sushi ris
Ligesom enhver form for sushi, ris er det vigtigste element i makisushi. Du bør kun bruge Sushi ris for at lave sushi, da det klister bedre end de fleste af ris. Sushi ris kan laves nemt derhjemme med et par ingredienser.
Sushi fyldninger
Som nævnt, Maki sushi kan fyldes med en række ingredienser, men de mest populære ingredienser er rå tun, rå laks, agurk, avocado, krabbe, rejer, omelet.
Rulle Maki sushi
Når du har alle de ønskede ingredienser, vil du begynde at rulle. Denne proces er relativt let ved hjælp af en bambus måtte, men det vil tage nogle øvelser at få dem perfekte, hvis du er en første-timer. Bekymre dig ikke om alt det rod du vil lave i starten, de vil sikkert falde fra hinanden, men vil stadig smage godt.
Hvad er Maki Sushi – Hosomaki
Hosomaki ruller er enkel rullet, tynd sushi, som bør indtages i en enkelt bid. De er lavet med et halvt ark af Nori, Sushi ris og indeholder normalt kun én påfyldning ingrediens som fisk eller en grøntsag. Der er mange versioner af hosomaki baseret på ingrediensen. Hosomaki, der indeholder agurk, kaldes Kappamaki. En anden almindelig type hosomaki er Tekkamaki, fyldt med tun. Hosomaki var oprindeligt designet som en bekvem snack, så de er enkle i smag, enkel at spise og enkel at lave. Da hosomaki står højt og elegant med en enkelt fyldning, er nøglen til en god hosomaki-rulle ikke at overdrive den.
Men, ikke undervurdere hosomaki sushi som enkelhed af det er en fornøjelse i sig selv. Man får virkelig smagen frem så man kan smage den enkelte påfyldning.
Sådan laver du hosomaki
Først, fugt dine hænder med varmt vand for at holde risen fra at stikke til dine hænder.
Med det halve ark Nori på bambus rulle måtten, spred et tyndt lag af Sushi ris på tangen, forlad omkring 1cm af Nori uden ris i den fjerneste ende. Denne del vil blive brugt til at forsegle rulle. Opret en tynd højderyg i den fjerneste ende for at forhindre påfyldning fra at spilde fremad, når rulles.
Du vil bruge dine fingerspidser til at sprede sushi risen på tangen. Forsøg ikke at bruge en ske eller spatel eller andre redskaber mens du spreder risen. Mens du spreder Sushi risen ved hjælp af dine hænder, sørg for ikke at lægge for meget pres på risen, ellers vil du ende op med at ødelægge risens smag.
Forsøg heller ikke at lave alle disse Sushi ris og Nori planker på én gang som jo længere Sushi ris sidder på tangen, des mindre knas vil være, og det vil ødelægge tangens smag.
Dernæst placere din ønskede ingrediens over Sushi ris. Vær sikker på at forsøge at jævnt distribuere den enkelte ingrediens i midten fra hele højre til venstre side af hosomaki rulle.
Løft derefter bambus måtten med dine tommelfingre, og begynd langsomt at rulle fremad, indtil måtten rører toppen af højderyggen. Pres bambus rulle måtten fast med tommelfingeren og fingerspidserne for at sikre, at rullen ikke falder fra hinanden, når du spiser den.
Når du er færdig med at rulle, så giv rullen et par gode klemmer, og sørg for at klemme på stedet af Nori uden ris for at give hosomaki rulle en god forsegling. Hvis rullen ikke forsegler, så kør din våde finger ned på indersiden af klappen af tangen og prøv forsegling igen.
Til sidst dyp din sushi kniv i lidt vand og skære rullen i 8 skiver. Serveres med sojasauce, syltede ingefær, og en lille klat af wasabi. Velbekommen!
Hvad er Maki Sushi – Futomaki
Nu hvor du har mødt hosomakien, den tynde ældre bror. Vil du nu komme til at møde den fede yngre bror, Futomaki – også en af de mest populære typer Sushi i Danmark. De har begge den samme Nori indpakning på ydersiden og et lag af Sushi ris på indersiden. Men mens hosomaki er slank og fræk med en enkelt ingrediens, er Futomaki buttet og saftig med flere ingredienser.
Futomaki ruller er ofte meget større end andre typer sushi. Så meget som 5 centimeter i diameter. Det er derfor, du ikke kan få for mange Futomaki ruller på din tallerken på én gang. På den anden side, hosomaki har styrke i antal, som de normalt er grupperet sammen.
Futomaki serveres hele året i Japan, men det er den vigtigste ret for Setsubun, dagen for bøn for et godt år med lykke. Det Japanske folk har en tradition for at spise Futomaki under Setsubun heligdagen. På dette tidspunkt, japansk kalder denne sushi rulle “Ehomaki”. “EHO” refererer til en heldig retning (denne retning ændres hvert år afhænger af stjernetegn symbol for året), og du ville spise hele Ehomaki mens de vender den heldige retning. Om Ehomaki ville opfylde dit ønske til virkelighed eller ej ved vi desværre ikke. Men hvis du tilfældigvis er i Japan på dette tidspunkt, vil du helt sikker ikke ønske at miste nogen muligheder for at nyde denne lækre rulle.
Det er nemt at forberede ingredienserne til at lave Futomaki. Især som du kan bruge resterne stykker af kød til at lave det, da kvaliteten ikke påvirkes af den måde som fyldet ser ud. Ligesom andre typer af Maki, bruger de fleste sushi kokke de resterende rester til at lave Futomaki, så de kan skære ned på spild og reducere omkostningerne.
Futomaki ruller er generelt lavet med grøntsager og nogle fisk og skaldyr. Populære ingredienser er kogt spinat, marinerede shiitake svampe, grillet unagi, søde fiske flager. Du kan bruge alle kombinationer, så vær kreativ!
Sådan laver du Futomaki
Anbring bambus rulnings måtten på arbejdsoverfladen og sæt et ark af Nori på måtten, skinnende side ned.
Igen, dyp dine hænder i varmt vand og ryst det overskydende vand væk. Dette holder risen fra at stikke til fingrene, mens du laver sushi rullen. Derefter dæk omkring to tredjedele af Nori tangen med Sushi ris og spred jævnt med fingerspidserne. Forlad omkring 1-2 centimeter af Nori uden ris i den fjerneste ende, dette vil bidrage til at holde alt bliver ødelagt og give et godt resultat efter du har rullet.
Placer dine fyldninger på tværs af risen. Du bør skære ingredienserne i en lang pind, hvis det er muligt, der giver det fordeling af det gør det lettere at rulle. Sæt de større elementer på bunden og de mindre på toppen. Da Futomaki er en stor rulle, vil du sprede ingredienserne så meget som muligt. Bekymre dig ikke om at holde alt inde i planken, da de vil bevæge sig rundt, mens de bliver rullet.
Fold bambus rulle måtten over, begynd at rulle Nori på fyldet stramt og solidt, indtil den nederste ende når den øverste ende af Sushi risen. Vær omhyggelig med ikke at rulle rulle måtten ind i sushi rullen. Du kan være nødt til at støtte din påfyldning med fingrene, så det går i det rette sted, mens du ruller.
Hold rullen med bambus måtten over den, og Grib toppen af måtten og træk mod hinanden for at stramme rullen. Når rullen er stram nok, trækkes måtten frem for at afslutte rullen. Fortsæt med at lave resten af rullerne.
Nu har du en Futomaki komplet rulle. Fjern rullen fra måtten og sæt den på et skærebræt. Ved hjælp af en meget skarp kniv, skær rullen i halve først. Hver skive eller hver anden Skive, dyp kniven med vand og tør den med en ren køkken klud. Derefter skæres stykkerne i halve igen. Derefter skæres alle disse stykker i halve igen. Dette bør give dig otte jævnt skåret stykker af Futomaki.
Hvad er Maki Sushi – Uramaki
Maki sushi har en “indefra-ud” variation, som også stort set på dansk er kaldet Uramaki, mens de fleste refererer til Uramaki som “Inside-Out ruller”. Ligesom Futomaki har denne type makisushi to eller flere fyldninger. Forskellen er, at Uramaki har Sushi ris på ydersiden af sushi rullen i stedet for tang. Hvis du nogensinde har set en California rulle, vil du være fortrolig med denne type Maki sushi. California rullen er faktisk et klassisk eksempel på Uramaki.
Uramaki kan laves med forskellige fyldninger såsom laks, dåse tun, krabbe, fiske kager, salat, avocado og meget mere. Ofte er Uramaki toppet med garnishes som fiske rogn eller sesamfrø for en afsluttende touch. Denne type rulle blev opfundet i Amerika og oprindeligt lavet med non-japanske Diners i tankerne, da den dengang mørkegrønne Nori tang ikke var så herlig at se på til dem, der ikke var vant til det. Mens Uramaki ruller er en sjov tilføjelse til en sushi fad, de er mere almindelige uden for Japan som nogle andre ruller som de velkendte Californien og San Francisco ruller. Læs også: Hvad er der i en San Francisco Rulle og hvordan laver man det.
Sådan laver du Uramaki
Inside-Out ruller er lavet ligesom Futomaki, men du starter med et stykke plastik wrap over bambus sushi måtten. Denne plastik wrap hjælper med at undgå stikning, og det vil være mere fleksible og lettere at rulle.
Derefter igen, dyp dine hænder i varmt vand og fjern det overskydende vand. Spred sushi risen direkte på hele tangen.
Dernæst, vend tangen om og placer derefter fyldnings ingredienserne på toppen af Nori tangen. Der er mange forskellige påfyldning ingredienser, som du kan tilføje til rullen, igen vær kreativ.
Løft derefter rulle måtten med hænderne, og brug fingrene til at holde fyldet på plads. Bliv ved med at rulle måtten nøjagtigt som Futomakien.
Uramakien kan være pyntet med sesamfrø og andre pynt. Du kan gøre dette efter du har rullet dem.
Efter du har rullet, dyp din kniv i vand og skær hele rullen ind i midten. Skær derefter begge to stykker i halve. Finish ved at skære de fire stykker i halve igen.
Hvis de ikke er gået i stykker, så er det rigtigt flot klaret. Læg Uramaki rullerne på en sushi tallerken. Glem ikke sojasauce og wasabi for dypning og syltede ingefær mellem spisningen af de forskellige stykker af makisushi.
Hvad er Maki Sushi – Temaki
“Te” betyder hånd, så Temaki er hånd rullen. Temaki er magen til andre varianter af Maki Sushi i, at det bruger Nori som en indpakning med Sushi ris og toppings indeni. Mens andre Maki sushi ruller er formet til en cylinder med bambus rullende måtten, kræver Temaki ikke en makisu (bambus rulle måtte) til at lave rullen – den er formet som en kegle i hånden, deraf navnet Temaki. På grund af sin unikke form, bliver Temaki normalt spist med hånden i stedet for med spisepinde.
I modsætning til andre typer af Maki sushi, hvor ruller forventes at dyppe i sojasauce, Temaki normalt kommer med fyldninger, der er præ-krydret, der udelukker behovet for soja. Temaki bør spises med det samme, da keglen af tørret Nori kan absorbere fugt fra fyldninger indeni, hvilket kan nemt ødelægge rullen. Hvis det er premade, vil det generelt blive forseglet i plastik, der kan blive fjernet lige før du spiser.
Disse Japanske hånd ruller er en mere afslappet type sushi. De har et sjovt visuelt udseende med ingredienser overstrømmende fra keglen som en overflødighedshorn, hvilket vil egne dem til et sjovt udvalg for en sushi fest.
Sådan laver du Temaki sushi
Temaki betragtes som den nemmeste, og mest ”beskidte” måde at have Maki sushi derhjemme på. Da det ikke kræver nogen som helst former for værktøjer eller teknik til at lave.
Først skal du tage et stykke Nori og holde det i din hånd. Nori (tang), der anvendes til Temaki ville være enten 1/2 eller 1/4 i fuld størrelse, der anvendes til Maki, så en lille bunke ris og fyldninger kan laves på et hjørne.
Spred Sushi risen på den ene ende af Nori tangen, så det dækker omkring en tredjedel af det. Tilsæt dine ønskede toppings diagonalt på tværs af ris.
Når du har tilføjet, hvad du vil, rul Temakien ved at bøje din hånd, så det begynder at folde ind på sig selv. Når du er færdig med at rulle, skal du have en kegleformet rulle. Fugten i sushi risen vil klistre risen til tangen så det ikke falder fra hinanden. Læs også: Historien bag Temaki, også kendt som håndrulle Sushi
Så der har du det! “Hvad er Maki Sushi?” er ikke et spørgsmål du vil spørge igen, nu hvor du kender 4 af de mest populære forskellige typer af Maki sushi. Vælg din favorit, og kom i gang med at lave din helt egen Maki sushi.
Er du interesseret i andre Sushi opskrifter? Se også: 4 forskellige typer af maki sushi du kan prøve hjemme.
Velbekommen og ha´ en vidunderlig dag!